1 av 4
Kronfågel anser att 10 milligram olja per liter avloppsvatten är en acceptabel gräns. Det motsvarar åtta ton olja per år, enligt Sörmland vatten. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 4
Miljöinspektören Jenny Herbertsson. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 4
Björnar Berg, vd på Sörmland vatten, säger att reningsverket har svårt att ta hand om Kronfågels smuts. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
4 av 4
Kommunen misstänker att lastbilar tvättas utan att oljan tas om hand. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
katrineholm

Kronfågel anmäls för miljöbrott - igen

3:30 min

Katrineholms kommun har åtalsanmält Kronfågel för misstänkt miljöbrott. Enligt kommunen finns det risk för att petroleum spolas ut i avloppet från kycklingslakteriet i Valla. Samtidigt har Kronfågel ansökt om att få släppa ut åtta ton olja per år, enligt Sörmland vattens beräkningar.

En plym med rök stiger upp från skorstenen vid Kronfågels slakteri i Valla. Varje dag kör ett 15-tal lastbilar in genom grindarna här med tusentals kycklingar som ska till slakt.

Lastbilarna kör in i en hall där de tvättas av för att inte föra med sig smittoämnen. Här misstänker kommunen att ingrodd olja spolas bort från däck och underreden och åker ut i avloppsvattnet.

– Risken är att det kommer ut oljehaltigt vatten, och i slutändan kan det bli så att det är rester som går till Djulösjön, säger Jenny Herbertsson, miljöinspektör på Katrineholms kommun.

Djulösjön tar emot renat vatten från Katrineholms reningsverk Rosenholm. Men reningsverk är inte byggda för att ta hand om petroleum och det ska därför filtreras bort innan det når reningsverket.

Alla biltvättar i Katrineholm ska ha en oljeavskiljare, ett filter som tar hand om oljan innan tvättvattnet spolas ner i avloppet.

Kronfågel har överklagat till domstol för att slippa installera en oljeavskiljare, trots att flera tusen lastbilar tvättas på slakteriet varje år.

Hos Länsstyrelsen fick Kronfågel inget gehör, och därför har bolaget nu vänt sig till Mark- och miljödomstolen.

Medan processen pågår riskerar olja att fortsätta rinna ner i avloppet.

Kommunen har nu anmält Kronfågel till Riksenheten för miljömål för misstänkt miljöbrott eftersom någon oljeavskiljare inte installerats. Den skulle varit på plats i juli förra året och Kronfågel har inte begärt inhibition, att kravet ska skjutas upp, under rättsprocessen.

Det är inte första gången Kronfågel anmäls. Slakteriet anmäldes för misstänkt miljöbrott i december 2011, efter att ha låtit slaktrester ligga utomhus på området.

Kronfågel menar att en oljeavskiljare är onödig eftersom lastbilarna huvudsakligen tvättas på insidan, där kycklingarna fraktas, inte på utsidan.

Men Kronfågel har i en tidigare tillståndsansökan uppgett att lastbilarna tvättas både invändigt och utvändigt. Och vid en oanmäld inspektion den 18 januari i år såg kommunens miljöinspektörer hur det gick till.

– Två av lastbilarna som stod i tvätthallen tvättades på utsidan. På underreden, stänkskärmar och däck, säger Jenny Herbertsson.

Sörmland vatten, som tar hand om avloppsvattnet från Kronfågel, ser stora problem med de misstänkta oljeutsläppen. Reningsverkets slam som ska användas som gödsel kan bli förorenat och värdelöst, enligt Björnar Berg, vd på Sörmland vatten.

– Tungmetaller får vi inte släppa på åkrarna och det är sådant som får köras bort i så fall. Så det kan bli en kostnad för våra kunder, säger Björnar Berg.

Kommuninvånarna riskerar alltså att få höjd VA-avgift om Kronfågel inte sköter sig.

Kronfågel uppger att oljeutsläppen från slakteriet är mycket små, max 20 liter olja per år. Men Sörmland vattens egna provtagningar pekar på betydligt större mängder än så.

– Vi ska hålla oss inom vissa normer när det gäller utsläpp och om vi tittar på de mängder olja som kommer till Rosenholm så klarar vi inte det kravet, säger Björnar Berg, vd på Sörmland vatten.

Exakt vad proverna visar vill Sörmland vatten inte säga, eftersom alla tester inte är klara än.

– Det är bara stickprover just nu. Men hade vi uppmärksammat att Kronfågel låg bra till hade vi inte fortsatt den här processen, säger Mimmi Norén, miljö- och kvalitetsansvarig på Sörmland vatten.

Samtidigt som Kronfågel uppger att oljeutsläppet är försumbart, vill bolaget ha tillstånd att släppa ut tio milligram olja per liter avloppsvatten. Det framgår av överklagandet till Mark- och miljödomstolen.

Med en vattenförbrukning på drygt 800 000 kubikmeter per år skulle det bli flera ton olja på ett år.

– Om man omvandlar det här så är det nästan åtta ton olja som kommer till Rosenholms reningsverk, säger Mimmi Norén.

Vad skulle det ge för effekter?

– Det skulle få förödande konsekvenser för Rosenholms reningsverk och miljön.

Vd:n Björnar Berg instämmer.

– I det här fallet är det så att vi inte kommer klara av det. Och det är en allvarlig situation i så fall, säger han.

Sörmland vatten har möjlighet att stänga av en kund som inte uppfyller kraven. Men det är inte aktuellt just nu, enligt Björnar Berg.

– Det är en stor kund som skapar många arbetsplatser i kommun. Vi kan inte bara gå och stänga verksamheten, säger han.

Kronfågel kunde på måndagsförmiddagen inte kommentera ärendet, men kommunikationschefen Jenny Fridh säger att Kronfågel kommer att återkomma under eftermiddagen.

– Att det var en anmälan på oss hade vi inte fått information om tyvärr, så vi sitter och kikar på underlagen och försöker reda ut vad det är vi blivit anmälda på, säger Jenny Fridh.

Kronfågels svar på kritiken:

Tidigare miljöproblem på Kronfågel:

Petra Levinson

petra.levinson@sverigesradio.se

016-16 16 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista