Eskilstuna

Magnus Johansson - årets ambassadör i Eskilstuna

Idag presenterades vilka som får årets Eskilsstatyetter i Eskilstuna - hederspriset som går till någon som gjort något särskilt betydelsefullt.

Bland får konditorn Magnus Johansson priset som årets ambassadör.

Han har de senaste elva åren ansvarat för Nobeldesserten och även varit med i Kocklandskapet och vunnit OS. Hans-Gunnar Karlsson var får priset i kategorin föreningsliv. Han var med och bildade BK Sport 1963.

Det allmänna priset går till den tidigare TV- journalisten Sven Strömberg.

Samtliga pristagare och motiveringar:

AMBASSADÖR
Magnus Johansson
Magnus är Sveriges mest kände konditor och har de senaste 11 åren ansvarat för Nobeldesserten och även varit med i Kocklandskapet och vunnit OS. Idag arbetar han som konsult och utbildar kockar och konditorer. Han är den drivande kraften bakom den årliga chokladfestivalen i Stockholm och syns ofta i TV4:s lördagsmorgon där det ofta framhålls att han började sin konditorgärning i Eskilstuna.  

FÖRENINGSLIV
Hans-Gunnar Karlsson:
Hans-Gunnar var med och bildade BK Sport  1963, en idrottsförening som idag är en av de största i Eskilstuna med bred ungdomsverksamhet. Han har under alla dessa år varit styrelsemedlem och kassör men har även haft uppdrag som lagledare, distriktsdomare, arrangerat drive in bingo i Kvicksund,  sålt lotter och gjort många andra värdefulla insatser för klubben.

KULTUR
Gunnar Sandevärn
Gunnar har skrivit låtar för och spelat i ett av våra största dansband, Ingemar Nordströms och kompat artister som Cornelis, Östen Warnebring och Hasse&Tage och även släppt flera egna album. Han har komponerat åt kända artister och orkestrar och var en av de första som upptäckte Annifrid Lyngstads talang. Tillsammans med Ragnar Fredriksson och Annifrid startades restaurangorkestern Gunnar Sandewärns.

NÄRINGSLIV
Ulrika Fosshagen
Ulrika grundade företaget Pearls for Girls 2005 då hon bodde i Kina. Hon började då designa egna smycken och gör så än idag. Ulrikas framgångsrika affärsidé har gjort att bolaget de tre senaste åren har haft en fantastisk tillväxt. Företaget är nu inne i en ny fas då man har fått in nya partners och satsar nu på att expandera i Sverige och Europa.

OMSORG
Håkan Persson
Håkan har under många år tjänstgjort som sjukhuspastor på Mälarsjukhuset och  ända sedan 1989 som fängelsepastor på Hällbyanstalten.  Hans engagemang begränsar sig inte till de sjuka och de intagna utan omfattar även deras anhöriga.  Genom att lyssna och inte vara påträngande åtnjuter han stort förtroende från de intagna och har till med fått förtroende att viga personer av med helt andra religioner.

ALLMÄNT
Sven Strömberg
Sven började sin karriär på Tidningen Folket och fortsatte som nyhetsankare på TV för att senare bli  utrikeskorrespondent. För sitt agerande som journalist under inbördeskriget i Bangladesh fick Sven nyligen ta emot en utmärkelse av presidenten och utrikesministern.  Återflyttad till hemstaden har Sven snabbt etablerat sig som en engagerad och värdefull tillgång i många olika projekt och nätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista