nyköping

Kampen hårdnar om luftfartsmuseum

1:49 min

Skavsta är ett av tre alternativ, som återstår i utredningen om var ett framtida Svenskt luftfartsmuseum ska placeras.

På måndag träffar projektgruppen Skavstaalternativet, som bland annat består av Nyköpings kommun, länsstyrelsen samt Nyköpings flyghistoriska förening, utredarna från Trafikverket

Gunnar Vieweg, chef för F11 museum och projektansvarig för Skavstaalternativet menar att museet skulle vara viktigt för regionen.

– Det kan bli ett riktigt dragplåster, säger han.

Efter att Flygflottiljen F11, lades ner 1980, där man bland annat använde det svenska stridsflygplanet Tunnan, har den hangaren alldeles nära flygterminalen på Skavsta flygplats använts för flygfrakt. Men den verksamheten har också upphört och nu står den alltså helt tom.

Projektgruppen Skavstaalternativet vill nu utveckla den fyratusen kvadratmeter stora hangaren till ett museum över den civila flyghistorien. De vill att den hundraåriga samling av gamla passagerarplan och andra föremål som nu står på Arlanda, men som snart blir hemlös, ska transporteras hit.

Från början fanns fler alternativ för Trafikverket, som utreder frågan var ett framtida museum ska placeras, men nu återstår bara Skavsta tillsammans med Arlanda och Siljansnäs i Dalarna. Förutom den tomma hangaren, som enligt förespråkarna är i stort sett inflyttningsklar, finns också andra fördelar med nyköpingsflygplatsen.

– Nyköping ligger väldigt väl till rent geografiskt och vi har två och en halv miljonflygpassagerare varje år och de kommer i stort sett att gå förbi museet. En annan stor fördel med Skavsta är att vi har en av landets främsta flygteknikerskolor här, säger Gunnar Vieweg.

Han säger också att om det blir ett klartecken för Skavsta på måndag ska bygget sättas igång redan till sommaren.