Sörmland

SJ:s tåg långt ifrån punktliga

Den som pendlar mellan Sörmland och Stockholm kan inte räkna med att komma fram i tid. Det visar statistik från SJ som mätt punkligheten under sex veckor det här året. Särskilt utsatta är resenärer som åker från Eskilstuna till Stockholm.

Under hälften av veckorna var mer än vart fjärde tåg på sträckan försenat.

Statistiken kommer från SJ som mätt punkligheten under sex veckor det här året.

Särskilt utsatta är resenärer som åker från Eskilstuna till Stockholm. Under hälften av veckorna var mer än vart fjärde tåg på sträckan försenat. Kain Ashmed är en av många som dagligen pendlar mellan Stockholm och Eskilstuna.

– Det blir jättejobbigt när man blir försenad och sen kommer hem klockan, sju eller åtta eller nio på kvällen. Man hinner inte umgås med familjen helt enkelt. Familjen är oerhört, mycket viktigt för mig om man kommer hem klockan nio, barnen har redan sovit, säger Kain Ashmed.

Trots alla förseningar står det på Trafikverkets hemsida att tågtrafikens punktlighet i januari steg till mer normala nivåer för hela månaden efter en nedgång under några dagar i december då vintervädret slog hårt mot trafiken i Stockholmsområdet och Mälardalen.

Einar Schuch är chef på Trafikverket region öst.

– Nej, det är klart att en högre punklighet är ju alltid att eftersträva och det här ställer ju till för resenärerna och svealandsbanan är ju en hårt belastad bana.

Men det är inte bara Eskilstunapendlarna som har råkat ut förseningar

Från Katrineholm och Nyköping till Stockholm mer än var tionde tåg försenat under fyra av de sex veckor som SJ mätt punktligheten i januari och februari i år.

Och enligt Einar Schuch upplevde dagpendlarna förmodligen ännu fler förseningar än vad statistiken visar eftersom tågnätet är extra hårt belastat under rusningstid.

-- Det är så många tåg som är ute banan samtidigt. Vi uppnår inte riktigt leveranskvlaitet på dom tågen, vare sig vi eller operatörerna.