Sörmland

"Fler spelautomater ökar risken för missbruk"

Antalet spelautomater, vegasmaskiner, har ökat i Sörmland. Kim Grahn, ordförande i Spelberoendes Riksförbund, varnar för att det kan leda till ett ökat spelmissbruk.

– Det är ett spel som det är lätt att man fastnar i. Det är snabbt spel. Det är kort tid mellan insats och till det att man får reda på att man får pengar om man vinner. Det är många sådana här nära chanser. Man vinner nästan eller man är nära att vinna många gånger fler gånger och det är också någonting som triggar. Så står dom ju ofta i restaurangmiljöer där man kanske dricker alkohol. Och när man dricker alkohol då vet man ju också med sig att då försvagas omdömet. Ju fler ställen det finns möjlighet att spela på ju fler spelar ju och när det är fler som spelar finns det ju också möjlighet att det är fler som blir beroende av det, säger Kim Grahn, Spelberondes Riksförbund.

I slutet av 1970-talet blev vegasmaskiner, eller enarmade banditer som de kallades för då, förbjudna i Sverige. 1996 upphävdes förbudet och tillgängligheten ökade.

Numera är vegasmaskinerna ingen ovanlig syn på krogen. I Sörmland finns idag 250 vegasmaskiner och det är 12 fler än för ett år sedan.

Nicklas Larsson spelar gärna på vegasmaskiner och han har märkt av ökningen.

-- Det finns nu för tiden fler än förrut. Man ser maskiner då undrar man, tänk om jag vinner. Då blir man tvugen att spela mer och då förlorar man pengar helt enkelt.