Sörmland

"Beklagligt att Vårdförbundet sa nej"

Landstingsrådet Thomas af Bjur (FP) tycker att det är beklagligt att Vårdförbundet förra veckan sa nej landstingets lönebud. Men att han genom sitt uttalande skulle lägga sig i förhandlingarna håller han inte med om.

I onsdags presenterade landstinget ett bud till Vårdförbundet som bland annat innebär en löneökning på 2300 kronor för flertalet av de landstingsanställda sjuksköterskorna.

Budet innebär en tredelad lösning där alla sköterskor först garanteras en löneökning med 1500 kronor i månaden.

Dessutom föreslog landstinget 800 kronor i månaden till alla som i dag berörs av arbetstidsavtalet som innebär att sköterskorna arbetar 37 timmar i veckan istället för 38,25. Detta avtal ville arbetsgivaren säga upp.

Utöver detta finns en pott till specialistsköterskorna på tio miljoner kronor vilket ger omkring 500 kronor i snitt per person.

Vårdförbundet tackade nej och nya förhandlingar väntar.

Thomas af Bjur (FP) tycker att det var fel att säga nej vid sittande bord och utgår från att Vårdförbundet går tillbaka till sina medlemmar och berättar att man sagt nej till 2300 kronor mer i månaden.

Ulla Jordán, ordförande i Vårdförbundet säger till P4 Sörmland:

– Politikerna ska sätta ramarna eftersom de är anvariga för budgeten. Men det är märkligt att landstinget går ut i media med ett pressmeddelande om att vi inte är överens. Så brukar det inte gå till. Men i varenda kommun och landsting tror jag att politiker och tjänstemän jobbar tätt tillsammans och frågan är vilken nivå man ska vara inne i och styra. Men politiker ska inte detaljstyra utan sätta ramarna.

Men Thomas af Bjur håller inte med om att han lagt sig i.

– Jag har varit tydlig med att landstinget vill gå från ord till handling när det gäller sjuksköterskornas löner eftersom vi har ju sett att vi har rektyteringsproblematik och att lönerna generellt varit för låga i Sörmland. Jag har inte lagt mig i förhandlingarna, suttit i förhandlingsrummet eller dikterat villkoren. Däremot har jag kommunicerat till folkpartister runt om i länet och skrivit på min blogg om vikten av att vi höjer lönerna. Jag har också beklagat att Vårdförbundet sa nej till vårt bud. Det tycker jag har fullt legitima skäl till att framföra min syn i den här frågan, säger Thomas af Bjur.