Nyköping

Naturskönt område i Nävekvarn aktuellt för vindkraft

2:13 min

Ett område norr om Kvarsebovägen på båda sidor av länsgränsen mot Östergötland upp över Nävsjön är ett nytt område som Energimyndigheten föreslår ska bli riksintresse för vindbruk. Alltså ett område där myndigheten anser att det lämpligt att bygga vindkraftsparker.

Området korsas av flera av Sörmlandsledens populäraste sträckor och Nävsjöns sportfiskeförening har där sitt fiskevatten med inplanterad regnbåge och öring.

– Är det så att den ligger i anslutning till Nävsjön så är det katastrofalt för oss. Likaså när det gäller rekreation. Sörmlandsleden har ett stort antal besökare och de hänvisar till just den här slingan i sin reklam, säger Kent Hallberg som är föreningens ordförande.

Energimyndighetens förslag till nya riksintresseområden för landbaserad vindkraft i Sörmland är rejält nedbantat jämfört med det som gäller idag. Samtliga sex områden i Strängnäs som idag är riksintressen är borttagna. Det enda område som tillkommit är området väster om Nävekvarn, i Nyköpings kommun, upp över Nävsjön.

Det nya förslaget bygger på en fördjupad analys av tänkbara områden. Avståndet till närmaste bebyggelse är fördubblat till 800 meter jämfört med de 400 meter som gäller idag, och dessutom har vindkriteriet skärpts från 6,7 meter till 7,2 meter per sekund i medelvind på 100 meters höjd. Området måste nu vara minst fem kvadratkilometer stort.

I den värmande solen sitter norrköpingsbon Rune Andersson och pimplar på Nävsjön, tillsammans med en kompis.

Skulle fisken drabbas så blir jag besviken, jag är här minst två dagar i veckan, säger han.

Länsstyrelsen har under vintern haft ett informationsmöte med kommunerna och arbetar med ett yttrande till Energimyndigheten som ska vara inne senast den 1:a mars.

Kent Hallberg är kritisk till att hans förening inte fått någon information om planerna.

– Nu har vi bara en vecka på oss att yttra oss till Energimyndigheten, säger han.

Företrädare för Sörmlandsleden säger att föreningen inte tar ställning till planerna eftersom föreningen inte är markägare.