Eskilstuna

Två personer i bedrägerihärva

Två personer från Sörmland misstänks för grovt bedrägeri i Stockholm. En av männen dömdes tidigare till 11 års fängelse efter inblandning i knark- och vapenhärvan med kriminalkommissarie Olle Liljegren för några år sedan.

Citypolisens utredare i Stockholm vill inte gå in på vad för typ av bedrägerier det gäller.

En av de misstänkta männen, från Eskilstuna, har vid flera tillfallen gjort sig skyldig till mycket allvarlig brottslighet och har dömts för omfattande narkotikabrottslighet med internationella kopplingar. Han beskrivs ha varit en ledare inom grovt kriminella grupperingar i Eskilstuna.

Han dömdes för flera år sedan till elva års fängelse i samband med en för en knark- poch vapenhärva där den dåvarande kriminalkommissarie Olle Liljegren på länskriminalen i Stockholm var inblandad.

Det var i mitten av 2000-talet som polisen med hjälp av en infiltratör kunde klara upp knark- och vapenhärvan. Mannen misstänks för ett fall grovt bedrägeri tillsammans med en annan man och utreds nu av polis och åklagare i Stockholm.

Den tidigare kriminalkommissarien Olle Liljegren använde en Eskilstunabo som informatör för att bland annat infiltrera kriminella för att avväpna dem. Polisen i Eskilstuna ledde utredningen.

Olle Liljegren hävade att hans sätt att arbeta med att beslagta vapen av kriminella ligor genom informatörer var godkänd av polisledningen. Han dömdes i Högsta domstolen till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel.