Sörmland

Fler som klagar får rätt till bistånd

2:59 min

Allt fler överklagar socialtjänstens beslut om nej till ekonomiskt bistånd. Totalt i länet överklagade 750 personer sina biståndsbeslut förra året och i Eskilstuna får många dessutom rätt mot kommunen.

Allt fler sörmlänningar får rätt när de klagar på kommunernas avslag på deras ansökningar om socialbidrag och andra stödinsatser.

Det visar en genomgång av de ärenden om kommit in till Förvaltningsrätten de tre senaste åren. Det är många som är missnöjda när de nekas bistånd.

Kent är en av dem som tidigare fått kalla handen när han sökt bidrag.

–  Jag tycker det är för jävligt. De kör över en helt enkelt, säger han.

Han berättar att den psykiska oron över att inte ha några pengar är det värsta.

– Det blir katastrof, man har inga pengar.

Har du överklagat någon gång?

– Nej jag har inte gjort det. Jag orkar inte hålla på med dem, säger Kent, som nu har flyttat och får det stöd och bistånd han begärt.

Men annars är det många sörmlänningar som klagar på besluten. Förra året var de runt 750. P4 Sörmland har gått igenom alla biståndsärenden som avgjorts av Förvaltningsrätten i Linköping från 2010 och fram till senaste årsskiftet.

Det visar sig att Eskilstuna och Trosa sticker ut även när när alla ärenden från östgötakommunerna plus de från två småländska kommunerna ingår. Samtidigt är det allt färre i Katrineholm, Strängnäs och Nyköping som klagar på besluten.

2012 var det runt 50 Eskilstunabor som fick sina ärenden ändrade i förvaltningsrätten. Många fler än i de andra åtta sörmländska kommunerna - tillsammans. Och lika många som Linköping och Norrköping hade hade sammantaget.