Eskilstuna

150 gamla lever i otrygghet

3:02 min

I Eskilstuna lever 150 äldre personer, som har digitala trygghetslarm, i otrygghet just nu. Orsaken är att larmen de senaste två veckorna har fungerat dåligt - i vissa fall inte alls. Kommunen har fortfarande inte löst problemet.

Därför vet inte heller vuxenförvaltningen just nu om alla med digitala trygghetslarm har det bra.

– Nej, det är det vi inte har tyvärr, det är väldigt besvärligt att vi har 150 larm där vi inte kan garantera att larmen inte kommer fram.

Men kommunen gör ingen extra tillsyn i avvaktan på att tekniken ska fungera, säger Juha Stenfors, enhetschef på Vuxenförvaltningen.

– Nej, det är det vi kan göra. Vi har ibland vissa brukare som kanske behöver mer hjälp eller har tillsyn av hemtjänst som vi kan sätta in ännu mer nattetid, men vi har inte möjlighet att sätta ut det på 150 brukare bara rakt av. Vi måste titta på om vi kan göra något åt det tekniska. Det är där vi börjar.

Eskilstuna kommun vill egentligen att larmen ska vara analoga, det vill säga att de går via det fasta telefonnätet.

De 150, som har digitala trygghetslarm i Eskilstuna, alltså larm, som går via det trådlösa mobiltelefonnätet har det för att de själva eller den fastighet de bor i inte har fasta ledningar.

Problemen i larmsystemet har alltså kommit och gått i två veckors tid, men hittills är det bara en, som råkat illa ut. En person larmade efter att ha fallit utan att larmet gick fram, men hur länge vederbörande blev liggande är inte känt, enligt Stenfors. Och om fler råkat illa ut vet man alltså inte heller.

Nu ska larmen testas bland annat genom att köra dem via andra operatörer än den kommunen kontrakterat för tjänsten. Och nu brådskar det, enligt enhetschefen Juha Stenfors.

– Ja, jag känner att det borde vara löst den här veckan helst.