Sörmland

Långsamma brottsutredningar när barn utsätts för våld

1:22 min

I Sverige klaras två av tre fall av våldsbrott mot barn av polisen inom 90 dagar. Men Sörmlands båda åklagarkammare är långsammare än riksgenomsnittet. Chefen för Eskilstuna åklagarkammare Ulf Stålhane tror att Barnahuset i Eskilstuna kan förbättra statistiken framöver.

Åklagarkamrarna i Eskilstuna och Nyköping ligger efter riksgenomsnittet när det gäller att utreda våldsbrott mot barn i tid.

Två av tre fall klaras i riket inom 90 dagar, som är gränsen, men det når man inte upp till i Sörmland, enligt Rädda Barnen.

Ulf Stålhane är chef på kammaren i Eskilstuna och säger att man strävar efter att sköta utredningarna i tid. Han har också en känsla av att det blivit bättre sedan barnahuset kom till i Eskilstuna.

Grundtanken är att barnet som ska höras ska träffa de personer som behövs i utredningen på samma ställe. Och vi har speciellt ubildade förhörsledaren som är duktiga på att klara av den här typen av förhör.

Har det blivit bättre alltså?

– Ja det skulle jag säga. Och inte minst den samverkan vi har mellan myndigheterna.

Tog det längre tid förut?

– Jag har inte kunskap om den statistik som fanns sen tidigare. Men Barnahuset gör definitivt att vi kan driva fram den här typen av utredningar mer effektivt.