Sörmland

Få funktionshindrade idrottar

1:38 min

"Lite för ofta ser jag föräldrar som är märkligt nöjda med att barnen inte deltar i skolgympan. Kanske är man lite överdrivet rädd om sitt barn." Det säger Leif Thorstensson om att var femte funktionshindrad mellan 16-29 år  aldrig tränar. Skolidrotten är en viktig ingång tycker han.

– Sitter du ensam i rullstol i Hölö så är det klart att det är svårt att hitta de här första stegen att få idrotta tillsammans med andra i någorlunda samma situation. Så det är svårare på en mindre ort, säger han.

Det råder även stora skillnader mellan Eskilstuna och Nyköping. I Eskilstuna finns det unga människor med funktionsnedsättning som tränar rullstolsbasket, rullstolsinnebandy, elhockey, friidrott, simning, bordtennis och ridning.

I Nyköping är utbudet inte ens hälften så stort. Men för att fler unga människor med funktionsnedsättning ska att börja idrotta krävs en viktig förändring - de måste börja delta på skolgympan.

– Hindret för att delta i skolidrotten är mera sällan lokalerna, oftare attityden till att delta. Jag brukar säga att det är tre parter som är ganska nöjda med det där. Vi kan börja med eleven själv att vara den enda med en kisspåse, eller ett konstigt bandage på benet eller situationen att ofta komma sist i alla övningar och vara den som alla får vänta på  är kanske inte så attraktiv.

– Och idrottsläraren som ganska sällan möter en elev integrerad i klassen som sitter i rullstol eller har en synskada den har ju naturligvis inte massor med övningsförråd.

– Sen måste jag också säga att jag lite för ofta ser att föräldrar är märkligt nöjda med den situationen och kanske är det ibland för att man är lite överdrivet rädd om sitt barn. Det säger Leif Thorstensson.