Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Nyköping

Eva Ogenborg får Sörmlandsmedaljen

Eva Ogenborg från Nyköping får medaljen för sina insatser som medfört en ökad kunskap om HBT-frågor i länet. Hon har varit aktiv inom HBT-rörelsen sedan 1990-talet och varit vice ordförande i RFSL- förbundet.

Hon har informerat i skolor och inom sjukvården också varit med och bidragit till att HBT ceritifieringen kommit igång i länets kommuner

Eva Ogenborg har undervisat i flera studieförbund i länet och är idag anställd på Nyköpings Folkhögskola

Det var landshövding Liselott Hagberg som delade ut Sörmlandsmedaljen. Syftet med medaljen är att hedra personer med anknytning till länet som utför betydelsefulla insatser. Det var sjunde gången den delades ut.

Motiveringen lyder:

" Eva har med oförtrutet engagemang och energi arbetat med HBT-frågor i länet sedan tidigt 90-tal. Hon har varit vice förbundsordförande i RFSL-förbundet, ordförande för RFSL Nyköping och informatör vid skolor och inom sjukvården. Eva är ett språkrör för många homo-, bi- och transpersoner i länet och har arbetat mycket med att synliggöra heteronormen. Hon har bidragit till att HBT-certifiering har kommit igång i länets största kommuner. Eva har också engagerat sig i Eskilstuna Spring Pride och i internationella frågor via ILGA - International Lesbian and Gay Association. "

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista