Örnräkningen försvårades av väderproblem i norra Mälardalen. Foto: Jason Hunt/Scanpix
Sörmland

Örnräkning i Mälardalen

0:47 min

På förmiddagen idag har det varit örnräkning i Mälardalen, längs Mälaren och Hjälmaren. Och  vädret varit besvärligt, särskilt i Stockholm och Uppsala vilket kan ha påverkat antalet räknade fåglar.

Projektledaren Sten Ullerstad har Örmkoll på läget i fältstation Rördrommen mellan Strängnäs och Eskilstuna där han tagit emot rapporter från hela området

– Det största antalet har vi fått under den sista perioden och då hade vi 164 havsörnar och så har vi observerat 3 kungsörnsindivider under perioden som sådan. Nu pratar jag om hela området från Stockholm till Örebro, säger Sten Ullerstad från fältstation Rördrommen.

Kan du säga någonting om resultatet hittills?

– Jag är förvånad att vi fick så pass mycket örnobservationer med det väder som vi haft och det gläder oss. Vi kan konstatera att vi hade lite färre individer än förra året och att vi bara hade tre kungsörnar. Men det är inget som är statistiskt säkerställt om man får uttrycka sig så, säger Sten Örnkoll.

Resultatet rapporteras in på artfågel punkt se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista