1 av 2
Den 19 mars tas närmare 20 byggjobbare ut i strejk på Peabs bygge i Nyköpings hamn, om parterna inte enats. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Peabs byggjobbare fick under en rast facklig information om varslade stridsåtgärder. Det handlar bland annat om Byggnads krav på att huvudentrepenörer ska ta ansvar för att underentrepenörer har kollektivavtal. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

Peabs jobbare i Nyköping kan tas ut i strejk

1:46 min

Peabs arbetare vid silon i Nyköping hamn som nu byggs om till bostäder, tas ut i strejk den 19 mars, om parterna inte kommit överens. En orsaken är att underentreprenörer inte följer kollektivavtal.

– De ska försöka få ordning på underentreprenörerna. Det är viktigt framförallt för att vi ska få behålla våra jobb. Det blir mer och mer inhyrd utländsk arbetskraft som är billig, säger en av arbetarna på bygget.

När nu byggbranschen hotas av storstrejk så handlar det till stor del om just underentreprenörerna på byggena. Byggnads krav är att huvudentreprenörerna ska ha ansvar för att underentreprenörer följer kollektivavtal. Totalt 3000 byggarbetare på 160 arbetsplatser tas ut i strejk med start den 12 mars, om parterna inte kommit överens dessförinnan.

I Sörmland är två byggarbetsplatser uttagna från den 19 mars, bland dem det stora Peabbygget på västra hamnsidan i Nyköping, där Odals gamla silo byggs om till bostäder.

– Om det blir en långdragen konflikt på ett par veckor eller längre så drabbas de bostadskunder och företag som väntar på sina bostäder eller sina företagslokaler, säger  Niclas Brantingson presschef på Peab.

Hur ställer ni er till Byggnads krav?

– Vi kontrollerar ju redan idag att de underleverantörer som vi anlitar idag följer lagar och regler och följer kollektivavtalen. Så den kontrollen har vi redan på Peab.

Totalt 30 byggjobbare är direkt berörda av strejkvarslen på två byggen i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista