Mikael Broman vill att lägenheter öronmärks för studenter. Foto: Emma Strakt/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Hemsida ska hjälpa studenter hitta bostad i Eskilstuna

1:30 min

I höst kan en gemensam hemsida för att leta studentlägenheter underlätta för de som ska börja läsa på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Under våren ska kommunen ta fram en sådan.

I Eskilstuna finns en bostadsgaranti men studenterna får själv vända sig till de olika bostadsbolagen för att se var det finns lediga lägenheter. Nu vill kommunen samla alla fastighetsägare som hyr ut till studenter på en gemensam hemsida.

– Det handlar om att vi samlar ihop alla fastighetsägare som har lägenheter under rubriken det här passar för studenter. En webbsida där studenter kan gå in och snabbt se vad som finns ledigt, det kommer vi jobba med under våren, säger Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna.

Mälardalens studentkår välkomnar beskedet, men skulle gärna se att man går längre för att säkra bostadsgarantin. En åtgärd som  Mikael Broman skulle vilja se är fler öronmärkta lägenheter till studenterna.

– Vissa lägenheter skulle kunna vara tillgängliga för studenter i en större utsträckning. Eller prioritera om och se var man snabbt skulle kunna ordna med lägenheter, säger Mikael Broman, ordförande för Mälardalens studentkår.

Historiskt har bostadsgarantin fungerat, det är både kommundirektören och studentkåren överens om. Men på senare tid har situationen blivit mer ansträngd och i höstas blev det svårt att erbjuda alla studenter en bostad.

Webbsidan som ska göra det enklare för studenterna att leta bostad ändrar inte grundproblemet, påpekar Pär Eriksson, nämligen att det är brist på både studentbostäder och vanliga lägenheter.

– Den stora utmaningen är vad kommer det stå på den där hemsidan. Vi bygger för lite bostäder i Eskilstuna och det märks för studenterna. Vi skulle nog behöva bygga tre- till fyrahundra nya lägenheter varje år i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista