Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
Nyköping

Uppåt för Nyköpings ekonomi

Urban Granström. Vi har utmaningar inom hemtjänsten
0:57 min

Nyköpings kommun gick med 75 miljoner kronor i överskott förra rået. Det visar bokslutet, men en stor del, 44 miljoner, är ökade intäkter i form av återbetalda pengar från AFA försäkring.

Trots att både skolan och vården betalade ut många miljoner utöver budget kunde Nyköpings kommun presentera en vinst på 75 miljoner kronor för förra året.

– Vi har utmaningar framförallt inom hemtjänsten men kanske skolan och förskolan också, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Urban Granström.

Inför förra året hade Nyköpings kommun uppskattat att man skulle göra en vinst på 35 miljoner kronor. När året summerades hade den siffran mer än dubblats.

– 44 av de miljoner är engångseffekter återbetalning Arbetsförsäkrings premie till AFA, de andra 31 miljonerna är ökade skatteintäkter men också under året en återhållsamhet bland verksamheterna där man hållit budget på ett bra sätt, säger Urban Granström.

Men inte alla nämnder har lyckats lika bra. Hemtjänsten och skolan visade röda siffror men enligt Urban Granström spelar det mindre roll när kommunen går plus.

En annan förklaring till det positiva resultatet är att kommunen från 2011 till 2012 har minskat antalet anställda med 111 tjänster. Det är en besparing på 17 miljoner kronor.

En del av vinsten kommer nu att användas till att starta en social investeringsfond.

-- Det finns en hel del kommuner runt om i landet som har det systemet för att kunna göra insatser tidigt för ungdomar som riskerar att hamna utanför på många sätt och på så sätt kosta en kommun mycket pengar. Så här ser vi chansen att göra insatser tidigt, säger Urban Granström.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".