Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strängnäs

Straffavgift hotar Strängnäs för uteblivet boende

Socialstyrelsen vill att kammarrätten kraftigt höjer den straffavgift som Strängnäs kommun tidigare har dömts att betala för att inte ha erbjudit en kvinna med en utvecklingsstörning plats på ett boende i kommunen.

Förvaltningsrätten dömde kommunen att betala 400 000 kronor, men enligt Socialstyrelsen sparade kommunen långt mer än så på att inte erbjuda plats i tid och heller inte i kommunen.

Socialstyrelsen överklagar förvaltningsrättens dom och kräver att kammarrätten dömer Strängnäs kommun att betala närmre en miljon kronor.

Förvaltningsrätten konstaterade i sin bedömning att dröjsmålet som uppgått till 18 månader är betydande och att oskäligt dröjsmål uppkommit efter sex månader. Förvaltningsrätten konstaterade i sin dom att kommunen haft ett behov av gruppbostäder sedan en lång tid och att kommunen borde ha kunnat förutse det framtida behovet.

Det har inte framkommit några omständigheter som gör det acceptabelt att den enskilde erbjuds boende i en annan kommun, enligt Socialsstyrelsen.

Den enskilde har inte fått något konkret erbjudande. De insatser som erbjudits i avvaktan på verkställighet bedöms inte ha tillförsäkrat den enskilde goda levnadsvillkor under hela väntetiden, menar Socialsstyrelsen som överklagar målet till Kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".