Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Intern anmälan om brister vid omhändertagande av vapen

Uppdaterat måndag 4 mars 2013 kl 17.09
Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 16.04
Fredrik Wallén, polisen: Det är ingen exakt vetenskap
(1:47 min)

En civilanställd inom polisen har gjort en intern anmälan sedan han tillsammans med en beväpnad polis skickades ut för att omhänderta vapen av en person som polisen bedömde var i psykisk obalans till följd av en pågående brottsutredning. Den civilanställde hävdar i anmälan att det fanns risk för att någon skulle ha kommit tillskada och att polisen borde ha skickat ut polispatruller med skottsäkra västar.

– Utifrån tillbudsanmälan som kommit in får vi titta på hur det gick till i det här specifika ärendet. Det är inte en exakt vetenskap, men något som är ett krav är att det alltid ska gå säkert till. Vi gör ju en grundläggande riksbedömning när vi skickar ut personal på uppdrag, säger polisens presstalesman, Fredrik Wallén.

Enligt den interna anmälan så utsattes den civilanställde och den utskickade polisen för fara när de skulle omhänderta vapen hos en brottsmisstänkt.

Orsaken till att vapnen skulle tas omhand var enligt anmälan att personen var i dåligt psykiskt tillstånd till följd av en påfrestande brottsutredning.

Ingen av de båda som skulle ta hand om vapnen hade skottsäker väst och bara den ene, polisen var beväpnad.

Enligt den civilanställde hade de båda inte kontroll över situationen, och någon hade kunnat komma tillskada om personen haft fler vapen tillgängliga, eller använt det vapen han hanterade när polisen kom.

Den civilanställde menar att det två patruller om totalt åtta beväpnade poliser i skottsäkar västar borde ha kommenderats ut.

Polisen är mycket knapphändig i sina kommentare kring det inträffade och kan idagsläget inte säga hur många vapen det var, eller om det fanns icke tillstånddsgivna vapen i bostaden.

– Jag känner inte till något annat än att det handlar om omhändertagande av tillståndsgivna vapen, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".