Migrationsverket får kritik av läkare och politiker. Foto Ingvar Karmhed/Scanpix
Sörmland

Kritik mot rutiner på Migrationsverket

Eva Wilks: Det är inte rättssäkert
2:07 min

Migrationsverket får hård kritik för en ny mall om hur intyg ska skrivas för sjuka personer som söker uppehållstillstånd. Mallen anklagas för att vara rättsosäker. En av flera som är kritiska är miljöpartisten och landstingspolitikern, Eva Wilks.

– Det man undrar är om en myndighet har rätt att styra hur en annan profession, alltså läkare, ska skriva sina intyg för att de ska kunna godkänna dem.

Eva Wilks har tillsammans med bland annat läkare och professorer skrivit under en protestskrivelse till Migrationsverket. De är upprörda över en intygsmall som myndigheten har på prov under ett halvår. Mallen ska användas när läkare skriver intyg, som sedan används när migrationsverket beslutar om personen ska få uppehållstillstånd.

– Om man ser till den här blanketten, så försvinner väldigt mycket av den information man tidigare har krävt när man skulle ge uppehållstillstånd till någon. Här är det ett fåtal frågor som framförallt handlar om patienten kommer att dö eller inte, men det är ju inte bara det som gör att man får stanna i Sverige utan många fler frågor utifrån hur lagtexten är skriven

Det finns alltså kritik mot att mallen inte ger utrymme för läkaren att skriva det som behövs, att den förminskar patientens problem. Bilagor får läggas till men de anses få en alltför undanskymd roll och enligt protestgruppen finns det redan flera fall där bilagor inte tagits med i bedömningen.

Juristen Carl Bexelius på Migrationsverket har varit med och utformat blanketten.

– Jag tycker att det är bra att man reagerar och tycker till, och jag tycker att de personer som nu har agerat ska komma in med de invändningarna så vi kan ta till oss av det vid utvärderingen av mallen. Vi har utgått från Socialstyrelsens föreskrifter och har tittat på Försäkringskassan som har en snarlik blankett och stämt av detta med specialistläkare som vi har upphandlat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".