Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Flen

Nej till utökat strandskydd längs Båven

Flens kommun föreslås säga nej till utökat strandskydd längs sjön Båven. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Flens kommun föreslås säga nej till länsstyrelsens förslag till ett utökat strandskydd till 300 meter längs sjön Båven. Det framgår av ett tjänstemannaförslag.

Politikerna i bygg- miljö- och räddningsnämnden i Flen ska ta ställning till förslaget den 12 mars.

Enligt kommunen ger ett utökat strandskydd alltför stora inskränkningar i äganderätten och kommunens självbestämmande och anser att det inte finns tillräckliga motiv.

I det föreslagna utökade strandskyddsområdet finns ett antal avstyckade tomter och de skulle inte kunna bebyggas med ett utökat strandskydd, menar kommunen. Dessutom blir det troligtvis svårt att få dispens eller få strandskyddsbeslut upphävt. Det kan dessutom försvåra jord- och skogsbrukets möjligheter till sidoinkomster som turism, enligt kommunen.

Flens kommun vill istället ha strandskydd som varierar mellan 100 och 300 meter beroende på vilket skyddsbehov strandremsan har på olika ställen.

Kommunen menar att en utvidgning av strandskyddet kan vara motiverat inom vissa områden, men att det måste vara motiverat av villkoren för specifika platser. Förslaget leder till minskad förståelse, tilltro och respekt hos markägare och allmänheten, menar kommunens tjänstemän som dessutom anser att länsstyrelsen förslag är allmänt hållet och saknar redovisning av hotbild och detaljerade motiv.

Det framgår inte varför en generell utökning till 300 meter är en lämplig strandskyddszon, menar kommunens tjänstemän i sitt remissvar.

Kommunen pekar på en rad brister i länsstyrelsens förslag.

Ett utökat strandskydd, enligt Länsstyrelsens förslag, skulle bland annat innebära stopp för all nybyggnation i de skyddade områdena och förbud att göra sådant som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.

Undantagna från 300 metersregeln är Sparreholm och andra bosättningar, enligt länsstyrelsens förslag.

Efter att bland andra berörda kommuner, Flen, Gnesta och Nyköping, har svarat på remissen ska länsstyrelsen fatta slutgiltigt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".