Alexandra Björk och Ros Mari Fältskog. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Flen

"Nilsson har uttryckt sig grovt främlingsfientligt"

Alexandra Björk : Som politiker kan man inte säga sånt
1:12 min

Sverigedemokraternas ordförande i Flen, Bengt Nilsson, har uttryckt sig grovt främlingsfientligt på Flens debattsida på Facebook. Det menar Alexandra Björk från Facebookgruppen ”Flen mot främlingsfientlighet”.

Han har uttryckt sig främlingsfientligt i mängder av kommentarer. Uttalandena är en linje och inget som är lösryckt ur något sammanhang, menar hon.

– Jag tycker att uttalandena står för sig själva. De är ju så pass grova. Som politiker kan man inte säga sånt. 

P4 Sörmland rapporterade igår om Nilssons påståenden om kopplingen mellan invandring och gruppvåldtäkter, som han menade hade feltolkats av hans motståndare.

Facebookgruppen Flen mot främlingsfientlighet startade bland annat för att bemöta Sverigedemokraten Bengt Nilssons inlägg på Facebooksidan Flens debattsida, ett forum där mångkultur, islam och invandring varit debattämnen. Gruppen är också bland annat engagerad i att hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

När Alexandra Björk krävde att Bengt Nilssons skulle leda sitt påstående att gruppvåldtäkter är en följd av invandringen i bevis så svarade han med ett personliga påhopp.

– Ja, jag blev väldigt kränkt. Han kallade mig för talibanspöke och jag är då afghanistanveteran, säger Alexandra Björk, som deltagit i den svenska militära styrkan i Afghanistan.

Sedan de främlingtsfientliga kommentarerna på Flens debattsida häromdagen började uppmärksammades i annan media så har gruppen försökt stänga sidan och ta bort de värsta inläggen. Men Alexandra har tagit skärmdumpar det mesta och det ligger nu ute för alla att ta del av.

Ros Marie Fältskog, var med och startade Flensbor mot främlingsfientlighet startade, bland annat för att möta inäggen på Flens debattsida.

– Vi blev rätt upprörda och vi sa att vi måste möta dem i debatten och kan inte låta dem härja fritt. Vi måste möta upp den här propagandan som finns. att vara ensam och påhoppad det gör ju att man blir ledsen, man orkar inte, men får man stöd klarar man det.

P4 Sörmland har pratat med Bengt Nilsson som står fast vid att uttalandena är ryckta ur sitt sammanhang. I övrigt vill han inte ge några kommentarer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".