Eskilstuna kommun ska få pengar för att utöka personalen inom skolhälsan. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Elevhälsan i Eskilstuna behöver mer stöd

Kritik mot britser inom skolhälsovården.
1:33 min

Det finns brister inom skol- och elevhälsan i länets kommuner. Den internationella samarbetsorganisationen OECD riktade igår kritik mot att Sverige inte gör tillräckligt för att hjälpa elever med psykisk ohälsa.

Marianne Westman är enhetschef på stödcentrum för barn och ungdom i Eskilstuna och hon känner igen sig i kritiken

– Ja, absolut. Det tror jag är allmänt känt, det har funnits både i tidningar, tv och radio om den ökade psykiska ohälsan som finns framförallt hos unga flickor, säger Marianne Westman.

Organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling - förkortat OECD är en sammanslutning av 34 länder och igår riktade de kritik mot hur Sverige sköter skol- och elevhälsovården. Bland annat om hur det finns för få skolläkare, kuratorer och psykologer.

Eskilstuna har tillsammans med andra kommuner i landet ansökt hos regeringen om att få pengar för att kunna anställa mer personal. Marianne Westman är enhetschef på stödcentrum för barn och ungdom.

– Just i dagarna har kommunen fått besked att staten har beviljat pengar för att utöka personalen inom elevhälsan med bland annat skolpsykolog.

Med de pengar som Eskilstuna kommun nu blivit beviljade kommer det även de kommande åren att vara nio psykologer anställda inom skolhälsan. Men det är inte tillräckligt.

– Behoven är alltid större än vad vi kan tillgodose. Det uppstår köer.

För ett och ett halvt år sedan gjorde psykologförbundet en kartläggning som visade att det i Eskilstuna gick 1429 elever per skolpsykolog. Hur ser det ut idag?

– Ingen skillnad, vi har inte gjort någon utökning.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".