Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Sörmland

Nya riktlinjer för cancervård

Nya riktlinjer för cancervården.
3:44 min

Socialstyrelsens nya riktlinjer för cancervården är till stor del redan genomförda i länet. Men en viktig del, att alla cancerpatienter ska ha en namngiven kontaktsjuksköterska, är en resursfråga. "På lungcancersidan hade vi det förra året, i år har vi inte medel till det" säger Per Lind, verksamhetschef.

Socialstyrelsen har kommit med nya riktlinjer för hur cancersjuka ska tas om hand, ett dokument med 260 olika rekommendationer för sjukvården.

En av de viktigaste delarna är att varje patient ska han en namngiven kontaktsjuksköterska. Det hade till exempel lungcancervården i Sörmland extra medel till förra året, men i år saknas de resurserna.

– Förra året hade vi medel från Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro och de medlen var bara ettåriga, så det har vi inte nu så ett visst tillskott av ekonomiska medel krävs. Vi kommer nu ansöka pengar från projektet landstingets framtid där de har avsatt ett antal miljoner till utveckling. Det säger Per Lind verksamhetschef på Onkologikliniken i landstinget Sörmland.

En annan rekommendation som han förordar, som redan är införd i landstinget är så kallad multidisciplinär konferens. Det innebär att flera specialister är inblandade i en konferens om en patient.

– Det är inte alla landsting som har det här, så på det sättet är riktlinjerna bra, för att vissa landsting kan få tips av det här. Men Överlevnaden i alla cancerformer är mycket bra i Sverige, säger per Lind.

Socialstyrelsens nya riktlinjer innehåller 260 olika delar och av det har det mesta redan införts i Sörmland från och med 2008 berättar Per Lind.

– Nationella patientenkäten visar att cancervården är mycket bra i Sörmland, säger han.

I enkäten som genomfördes 2012 fick Onkologkliniken Sörmland högre betyg än genomsnittet i landet på alla faktorer, bland annat 97 av 100 på både bemötande och förtroende. På helhetsintryck fick klininken betyget 84 av 100.

– Jämför vi med andra landsting så är det ingenting som som sticker ut negativt för Sörmland, säger Per Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".