Sörmland

Tre av länets kommuner saknar skolpsykolog

Den som behöver hjälp kan inte vänta
1:42 min

Oxelösund, Flen och Katrineholm har inte anställda skolpsykologer utan köper in tjänsterna av konsulter. I Eskilstuna har varje skolpsykolog nästan tre gånger så många elever som psykologförbundets rekommendation.

Länets kommuner uppfyller inte psykologförbundets rekommendation om att en skolpsykolog inte ska ha fler än 500 elever.

I Eskilstuna kommun delar nio skolpsykologer på 12 600 elever. Det betyder att de har 1 400 elever var. I Strängnäs är det drygt 1300 elever per skolpsykolog och i Nyköping knappt 1 200.

Marianne Westman som är enhetschef berättar samtidigt att skolpsykologerna är understödda av de ungdomsmottagningens två psykologer.

– Det är en annan typ av insats som riktar sig till ungdomar 13-23 år. Det är en jättefin satsning som kommunens politiker har gjort.

Katrineholm är en av de kommuner som helt saknar anställd skolpsykolog. Där uppger kommunen, liksom i Oxelösund och Flen, att inköpta konsulter får sköta elevernas psykosociala hälsa. Ett problem med det är att de i flera fall inte hinner med annat än lagstadgade utredningar.

Trosa ligger bäst till i länet med två anställda skolpsykologer på 1 400 elever.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".