Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Ny näringspolitik ska skapa 5000 jobb

"Vi vill ha ett friskt näringslivsklimat"
1:51 min
Näringslivsdirektör i Eskilstuna Marit Finch Westin Foto: Michael Berwick SR

Idag presenterades ett förslag för att förbättra näringsklimatet i Eskilstuna. Målet är att skapa 5000 nya jobb. Men förslaget får hård kritik av Östsvenska handelskammaren.

Bland förslagen som Jimmy Jansson kallar konkreta finns behovet att satsa på kreativa miljöer, på logistik, och god infrastruktur, utvecklingsbranscher, gröna jobb, att se till att arbetskraften matchar behovet i näringslivet. Ett nytt entreprenörscentrum, ökat samarbete med Mälardalens högskola och med Energimyndigheten finns också med på listan

– Vi vill ha en bättre placering på de här rankningarna för vi vill ju ha ett friskt näringslivsklimat och vi lägger nu ett antal väldigt konkreta förslag i dialog med näringsliv, högskola och andra myndigheter för att stärka näringslivsklimatet, säger kommunalrådet Jimmy Jansson.

Eskilstuna är den av landets större kommuner som har sämst placering i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs särskilda ranking över företagsklimatet, plats 231.

Målet med förslaget till ny näringslivspolitik är att skapa 5000 nya jobb i kommunen och bland förslagen, som Jimmy Jansson kallar konkreta, finns behovet att satsa på kreativa miljöer, på logistik och god infrastruktur, utvecklingsbranscher, gröna jobb, att se till att arbetskraften matchar behovet i näringslivet.

Ett nytt entreprenörscentrum, ökat samarbete med Mälardalens högskola och med Energimyndigheten finns också med på listan

– Exempelvis energieffektivt byggande eller hur man ställer om tillverkningsprocesser inom industrin. Det finns jättemånga intressanta områden där man tillsammans med högskolan och myndigheten utveckla och stötta lokala företag i Eskilstuna.

Marit Finch Westin är sedan en dryg månad Eskilstunas näringslivsdirektör.

– Det kommer att omsättas i handling. Det finns ett ganska stort jobb kvar. Men det finns en potential i beredningen.

Bengt Assarsson är ordförande och talesman för Östsvenska Handelskammaren och han är inte särskilt imponerad.

– Det är ungefär samma som jag läser på alla andra kommuners inriktning, väldigt fina ord, men vad finns bakom och var är tidplanen och vad är målen.

Oppositionen är med på huvuddragen i förslagen men vill gå längre med bland annat utfösäljningar och med satsningar på handel och nystartsjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".