Rosina Wadman, anställd i hemtjänsten i Katrineholm. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio
Sörmland

Vanligare med arbetskläder i hemtjänsten

"Lastbilschaufförer har ju arbetskläder"
1:44 min

Snart kan hemtjänstpersonal i Strängnäs och Katrineholm få arbetskläder. Ett beslut från Socialstyrelsen om skärpta regler för hygien i hemtjänsten driver på frågan om arbetskläder.

– Idag har jag en röd- och svartrutig skjorta och ett par jeans. Det var mina arbetskläder för dagen. Man får ju betala dom själv det tycker man ju inte att man ska behöva göra egentligen. Till exempel lastbilschaufförer dom har ju arbetskläder, inom lanstinget dom har ju sina arbetskläder, varför ska inte vi har, säger Rosina Wadman, som arbetar på hemtjänsten i Katrineholm.

Socialstyrelsen har beslutat att ändra sina föreskrifter om basal hygien. Samma stränga regler som idag gäller inom sjukvården ska också gälla i hemtjänsten. De nya reglerna innebär bland annat att personalen inte får använda sina privata kläder i arbetet. De ska ha kortärmade arbetskläder som enbart används på arbetsplatsen.

Socialstyrelsen vill på så sätt minska smittspridningen inom äldreomsorgen som under de senaste åren har ökat.

De anställda i Katrineholms kommun har tidigare haft ett klädbidrag på 500 kronor vart annat år. Men i förra veckan togs beslut att de anställda får 2 par byxor och två  t-shirt. Det ska också finnas möjlighet att tvätta kläderna på arbetsplatsen något som tidigare inte varit en självklarhet.

– Det är ju viktigt att personalen använder arbetskläder. Dels för att vi vill att man ska se proper ut när man är på arbetsplatsen och att man har bra kläder. Det är ju också viktigt att tvätta kläderna på arbetsplatsen för att undvika att man tar med sig smitta hem till familjen satt säga, säger Britt-Marie Svedenberg, chef för utföraravdelningen, Katrineholms kommun.

Men om det är så viktigt då varför har det dröjt så länge?

- Vi har ju haft arbetskläder genom det här klädbidraget så det här blir ju en styrning i att här finns arbetskläder som ska användas till arbetet och ingenting annat, säger Britt-Marie Svedenberg.

I Eskilstuna och Nyköping har hemtjänstpersonal arbetskläder sedan tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".