Åsa Kullberg Foto: Emma Stark / Sveriges Radio
Landstinget

Ny upphandling ska ge likvärdig mödravård

"Vi vill stärka kvinno- och mödrasjukvården"
1:37 min

Idag klarar inte landstinget att leva upp till kravet på likvärdig gynekologi och mödrahälsovård i hela länet. Men med en länsövergripande upphandling hoppas landstinget kunna rätta till det här.

Anledningen är ett ökat vårdbehov, med fler och längre besök och landstinget tillsammans med de privata gynekologiverksamheterna i Eskilstuna och Nyköping lever idag därför inte upp till de behov som finns.

– Vi vill stärka kvinnosjukvården och mödrasjukvården med det här beslutet och också säkerställa att vi får en likvärdig vård över hela länet, idag är det inte så, säger Åsa Kullgren socialdemokratisk ordförande i landstingsstyrelsen.

Vad kan det betyda för patienterna?

- Förhoppningsvis att vi kan få fler läkare och att man inte behöver vänta på vården, säger Åsa Kullgren.

Redan nu finns avtal med privata alternativ i Eskilstuna och Nyköping men de går ut och landstinget vill nu skjuta till 4,5 miljoner extra till den privata vården i en länsöverskridande upphandling av gynekologi och mödrahälsovård.

Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har svårt att möta det ökande vårdbehovet inom patientgruppen och leva upp till vårdgarantin. Bettina Ouvrier är verksamhetschef där.

Hon hoppas att satsningen på privata alternativ ska avlasta kvinnokliniken.

- Det är ett komplement och ett alternativ till det vi kan erbjuda inom offentlig verksamhet. Jag tror att det här kan vara ett bra tillskott, säger Bettina Ouvrier.

Är det tillräckligt, tror du?

- Nej, men vi är jätteglada att vi har fått det här överhuvudtaget, och en del är 2,5 miljoner till en privat mödrahälsovårdcentral och det behöver vi, säger Bettina Ouvrier.

Dessutom hoppas både Bettina Ouvrier och Åsa Kullgren att mer privatvård ska göra länet mer attraktivt att jobba i eftersom det råder brist på specialistläkare. Att satsningen från landstinget är tillräcklig, det tror Åsa Kullgren.

- Det är det beräkningarna som är gjorda på tjänstemannanivå och de litar jag på fullt ut, säger Åsa Kullgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".