Eskilstuna

Smedernas VIP-lounge kan vara svartbygge

"Smederna måste vara väl medvetna om byggnadsförbud"
1:42 min

Speedwayklubben Smederna hade inte Eskilstuna kommuns medgivande när de lät bygga den VIP-Louge som de nu inte vill betala för. Igår kunde vi berätta att speedwayklubben är i tvist med en byggfirma från Nyköping om en faktura på närmare 100 000 kronor. Enligt Eskilstunas stadsjuriste Ove Brännberg kontaktade klubben inte kommunen innan bygget.

Bråket om Smedernas VIP-lounge fortsätter. Igår berättade vi om tvisten med en byggfirma i Nyköping om en faktura på närmare 100 000 kronor, som Smederna vägrar betala.

 Idag handlar det om att VIP-loungen kan vara ett svartbygge. Smederna har enligt kommunjurist Ove Brännberg, åtminstone inte kontaktat kommunen innan byggstart.

– Inte så vitt jag känner till. Och Smederna måste vara väl medvetna om att de enligt avtalet med kommunen hade både nybyggnads och tillbyggnadsförbud, säger Ove Brännberg.

Enligt Brännberg så borde Smederna ha inhämtat ett skriftligt tillstånd från kommunen innan bygget av VIP-loungen påbörjades, men det har enligt Brännberg aldrig gjorts.

– Det var ju ett sånt villkor som vi hade med i avtalet med Smederna men även med den andra föreningen, för att de inte skulle kunna hitta på såna här saker, säger Ove Brännberg. 

Enligt Brännberg är det dock inte sannolikt att Smederna måste riva det misstänkta svartbygget, utan han bedömmer att den kan komma att få stå kvar.

 Då det gäller tvisten med byggfirman i Nyköping så handlar det om närmare 100 000 kronor som en byggfirma kräver av speedwayklubben, efter att ha byggt upp VIP loungen.

Men Smederna hävdar att de aldrig gjort någon beställning av den aktuella firman. Ärendet avgörs nu som ett tvistemål i tingsrätten.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".