Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenska pilotföreningen är kritisk till Ryanairs personalpolitik. Men det är inte första gången bolaget får facklig kritik. Här en spypåse som HTF delade ut på Skavsta. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

Ryanairpiloter vill organisera sig fackligt

"Ryanair kastar flygsäkerheten generationer bakåt"
2:26 min

Piloterna på Ryanair , som bland annat flyger på Skavsta flygplats, försöker organisera sig fackligt. De har haft ett par möten och enligt Svenska pilotföreningen så är enigheten stor bland piloterna att de vill organisera sig. Enligt Svenska pilotföreningen är Ryanairs personalpolitik ett hot mot flygsäkerheten.

Enligt Svenska pilotföreningen så har piloterna på Ryanair haft två möten där de röstat om att organisera sig. Det första mötet resulterade i en avsiktsförklaring, och det var en stor majoritet av piloterna som ställde sig bakom.

Vid det andra mötet utsågs representanter, men hittills har inga namn offentliggjorts, ett försiktighetsmått eftersom man enligt Svenska Pilotföreningen är rädd för bolagsledningen. .

--Det är mot bakgrund av företagets systematiska försök att stävja alla möjligheter för piloterna att gruppera sig fackligt, säger Anders Kjellgren, kontaktperson i Svenska Pilotföreningens styrelse.

Enligt Svenska Pilotföreningen är Ryanairs personalpolitik ett hot mot flygäkerheten. Det eftersom anställningsförhållandena är så otrygga, och piloterna är rädda för represalier från bolagsledningen. Det gör enligt Pilotföreningen att incidenter som inom andra bolag rapporteras och diskuteras öppet och som på så sätt ökar säkerheten, tystas ned inom Ryanair.

– Vi har flera exempel som Ryanairs piloter anonymt berättat om, incidenter som mörkats, och det här är allvarligt eftersom det faktiskt förändrar hela säkerhetsarbetet, säger Anders Kjellgren.

[

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".