1 av 3
Betalningsanmärkningar kan göra att personer inte godkänns av de kommunala bostadsbolagen i Sörmland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Lars Holm, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Sörmland

Hyresgästföreningen kritisk till tuffare krav

"Vill vara säkra på att de kan betala hyran"
1:51 min

Hyresgästföreningen är kritisk till de kommunala bostadsbolagens krav på personer som vill hyra en lägenhet. Enligt Lars Holm, ordförande i föreningen i Eskilstuna, har kraven blivit hårdare i takt med att det blivit färre bostäder.

Det ställs många krav på den som vill hyra bostad hos de kommunala bostadbolagen i Sörmland. Svårast är det om man har en betalningsanmärkning.

Det kommunala bostadsbolaget Katrineholms Fastighets AB KFAB ställer krav på betryggande inkomst, referenser från eventuellt tidigare boende och att man inte har betalningsanmärkningar.

– Det är ju för att vi vill vara säkra på att de kan betala hyran. Man kan ju vända på det också, vi vill ju inte att någon hyr en lägenhet hos oss och inte kan betala den, då hamnar de ju bara i svårigheter själva, säger marknadschef Björn Johansson på KFAB.

Det händer att de inte godkänner personer som hyresgäster, oftast på grund av betalningsanmärkningar. Björn Johansson säger att det brukar lösa sig ändå på ett eller annat sätt för dem och att de samarbetar med socialtjänsten 

Men Katrineholms Fastighets AB är inte ensamma om att ställa krav på hyresgästerna.

Åtta av de nio kommunala bostadsbolagen i Sörmland har i Sveriges Radios enkät uppgett att de ställer krav, oftast flera, såsom lägsta inkomst, fast jobb och goda referenser från tidigare hyresvärd. Samtliga kollar upp om det finns en betalningsanmärkning. 

Trosabygdens bostäder AB, TROBO, är det enda bolaget som i enkäten svarat att de inte ställer särskilda krav. Men när P4 Sörmland ringer upp VD Lennart Ekerbring, säger han att även de tar en kreditupplysning på framtida hyresgäster, och att bostadsbristen gör att om två personer har samma meritpoäng för en lägenhet, så går den utan en betalningsanmärkning före.

Trots de krav som ställs på hyresgästerna tycker Björn Johansson på Katrineholms Fastighets AB att de tar sitt sociala ansvar som kommunalt bostadsbolag.

– Visst har vi ett samhällsansvar och jag tycker vi tar det. Men det är ju inte riktigt och rätt att vi har hyresgäster som inte kan betala för sig för då får de andra hyresgästerna betala i stället. Vi ska vara både socialt ansvarstagande och affärsmässiga, det är en balansgång, säger Björn Johansson.

Hyresgästföreningen är kritisk till att de kommunala bostadsbolagen höjer kraven för vad som krävs för att få hyra en lägenhet.

Lars Holm, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna, tror att de, som han ser det, tuffa krav som bolagen ställer, leder till fler vräkningar och därmed ökade kostnader för försörjningsstöd.

– Det här är inget som dyker upp idag. Det har hårdnat de senaste två-tre åren. Den viktigaste orsaken till att det sker är att det är svårare att få en bostad. I slutändan kommer man att vräka de som inte kan betala hyran och kommunen får ökat försörjningsstöd.

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".