1 av 2
Längre hyresköer i flera kommuner. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Klicka för att se hur det är i din kommun
Sörmland

Kötiden ökar på hyresrätter

"Trycket är mycket, mycket större"
1:46 min

Trycket på hyresrätter är stort i Sörmland och det gäller också de mindre kommunerna. I flera kommuner har kötiden ökat med ett halvår de senaste åren. Marie-Louise Kanberg på Gnestahem tror att pendelavståndet till Stockholm kan vara en orsak.

Trycket på hyresrätter är stort i Sörmland och det gäller också de mindre kommunerna. I en enkät som Sveriges Radio gjort svarar de kommunala bostadsbolagen i Gnesta, Oxelösund, Katrineholm och Trosa att det tog längre tid att få ett förstahandskotrakt förra året än 2007, ungefär ett halvår längre tid i genomsnitt.

Marie-Louise Kanberg jobbar på Gnestahem, som har 63 procent av hyresbeståndet i kommunen. Pendelavståndet till Stockholm kan vara en orsak till längre köer, tror hon.

– Det har blivit svårare att köpa lägenhet, och det är färre som säger upp sina lägenheter idag, säger Marie-Louise Kanberg.

Idag kan det vara 100 sökande på en lägenhet i Gnesta, berättar hon.

I Gnestahems bostadskö finns idag nästan 2000 personer och enbart en ledig lägenhet låg i morse ute på hemsidan, med 93 sökande. Den som står i kön får ett poäng per dag och antalet inskrivna ökar hela tiden. Två till tre år kan det ta att få en lägenhet på en attraktiv adress.

Att det är enkelt att ställa sig i kö och att många köar för framtiden, tror Gnestahems VD Hans Persson är ytterligare en förklaring.

– Det är väldigt enkelt att söka via vårt nya system. Man kan sitta var som helst i världen och söka lägenhet här.

Gnesta kommun hade förra året en nettoinflyttning på ca 90 personer och vill växa. Plan- och byggchef Christer Andén:

– Vi har en vision att vi ska vara 12.000 invånare år 2020. Då måste vi bygga mellan 50 och 100 lägenheter om året. Det är Gnesta väl förberedda för. 

Idag beslutar kommunstyrelsen i Gnesta om en detaljplan för byggandet av 150 bostäder, varav 40 kommer vara hyresrätter byggda av Gnestahem.

Men Gnestahem är inte ensamt om längre köer. I Oxelösund, Katrinholm och Trosa svarade de kommunala bostadsbolagen i Sveriges radios enkät att det i genomsnitt tar ca ett halvår längre tid att få en lägenhet nu jämfört med för fem år sedan. Bilden delas även av Strängnäs bostads AB.

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".