1 av 2
Linn Nordlund tycker hon haft tur. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Omvärldsanalytiker Peter Eklund. Foto: Linn Wåhlstedt
Sörmland

Bostadsbristen allt större i Sörmland

"Jag hade väl tur"
1:51 min

Bostadsbristen i Sörmland ökar. Varje år behövs mellan 1500 och 2000 nya bostäder för att klara av folkökningen. Men i år räknar kommunerna med att bara 500 nya lägenheter och småhus blir inflyttningsklara. Linn Nordlund är en av dem som har haft tur i Eskilstuna.

– Jag bor i en vindslägenhet. Jag hade tur som fick tag på den, säger den unga Eskilstunabon Linn Nordlund.

Hon sökte på en annons och var den av flera sökande som fick lägenheten. Hon tycker det är tufft på bostadsmarknaden, särskilt när det gäller hyreslägenheter.

– Det är svårt att få bostad om man inte köper. Alla vill ju bo någonstans och alla kan ju inte köpa, säger hon.

Och allt fler måste - precis som hon - lita på turen för att få ett eget boende. Det visar siffror som länets kommuner redovisat för oss.

Vi har bett om uppgifter på hur många bostäder som börjar byggas - och hur många som väntas bli klara i år.

Svaret är att bara runt 500 bostäder väntas bli klara för inflyttning under året. Det skulle behövas närmare fyra gånger fler, och ser ut att bli den lägsta nivån på 20 år.

Samtidigt väntas drygt 800 nya bostäder börja byggas. Men det räcker inte och Peter Eklund, som är omvärldsanalytiker på Länsstyrelsen, är bekymrad.

– Eftersom befolkninen ökar mer än någonsin och bostadsbyggandet tyvärr går ner under 2013 och 2014 så blir glappet ännu större, säger han.

– Vi har redan en brist på cirka 10 000 bostäder i länet efter att vi har haft en enorm befolkningstillväxt de senaste tio åren.

Nästan hälften av allt som byggs är bostadsrätter. Sedan kommer småhus - alltså villor och radhus - och sist hyresrätter.

Bostadsbristen är störst  i inflyttningskommunerna Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Trosa.

– Jag kallar det kris, men det hjälper inte att ropa kris om vi inte gör något åt det, säger Peter Eklund.

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".