Hösten 2011 stod de senast bygda hryeslägenheterna klara i Eskilstuna. Foto: Michael Berwick.
Sörmland

"Det byggs för få hyreslägenheter"

Det byggs för få bostäder i Sörmland och inte minst hyreslägenheter. Det menar länsstyrelsen. Låga krav från politikerna på de egna bostadsbolagen kan vara en förklaring, men en omsvängning kan vara på gång i Eskilstuna.

– Så som takten är idag är den inte tillräckligt hög. Vi behöver fler bostäder i Eskilstuna. Vi överväger att titta på flera av de detaljplaner som är beviljade och byggklara, men som vissa företag inte sätter igång med. Kan vi som kommun då gå in med våra allmännyttiga bolag och sätta igång de projekten istället, säger Magnus Johansson, (MP) ordförande i Stadbyggnadsnämnden i Eskilstuna.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson ger alltså de privata bostadsföretagen en del av skulden till det låga bostadsbyggandet i kommunen.

Men samtidigt kräver politikerna själva att kommunala K-fast bara behöver bygga 50 nya lägenheter om året. Så står det i det så kallade ägardirektivet.

Och nu medger Magnus Johansson att det kravet är för lågt ställt och att det kan komma att ändras.

– Jag ser framför mig på en nivå på allmännyttan som är högre än 50 de kommande åren, kanske 150-200 per år.

Enligt länsstyrelsen skulle Eskilstuna behöva bygga upp mot 600 lägenheter om året. Kommunens planer fram till 2017 ligger på runt 300 per år.

En av förklaringarna till det låga byggandet inte bara i Sörmland utan i hela landet är de höga byggkostnaderna. 

Jan Helgesson är projektchef för i kommunala Kommunfastigheter i Eskisltuna och han tror kostnaderna kan hållas nere om allmännyttan bygger fler lägenheter.

– Ja visst kanske man kan pressa priserna en del om man bygger större volymer och lite samma hustyper.

Strängnäs, Oxelösund och Gnesta flaggar för behov av fler hyresrätter. Men på en del håll ser man också problem med att de, förhållandevis få, hyresrätter som ändå byggs, blir för dyra för många. Det gäller t.e.x Gnesta. 

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".