Riksenheten för polismål har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel mot polisen i Uppsala. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Strängnäs

20-åring från Eskilstuna i dödskraschen

Sven-Erik Alhem fd överåklagare: Oproportionerlig handling
5:01 min

Riksenheten för polismål har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel och vållande till annans död mot polisen i Uppsala efter dödskraschen vid Hjulstabron utanför Strängnäs i natt. En 20-årig Eskilstunabo omkom i olyckan.

Den andre som omkom var en jämngammal man från Sundsvall, uppger polisen.

Dödskraschen inträffade då polisen, för att få stopp på männen i bil, såg polisen i Uppsala till att Hjulstabron öppnades. Bilen körde genom bommarna och ner i vattnet.

Åklagare Håkan Roswall säger till Ekot att han tar hjälp av polisens internutredningsenhet i Västerås för att utreda om polisen agerade brottsligt när de två misstänkta bensintjuvarna omkom.

Det är troligt att vakthavande befäl vid Uppsalapolisen kommer bli misstänkt i målet, enligt åklagaren.

Sven-Erik Alhem är före detta chefsåklagare och menar att polisens agerande är anmärkningsvärt.

– Det är väldigt tragiskt att det inträffat, men man kan säga att om brottsmisstanken är bränslestöld så är brottet helt oproportionerligt till den åtgärd man vidtagit genom att öppna en bro. Det blir ju en form av dödsfälla. Men samtidigt får polisen ofta kritik för att den är för passiv. Jag har själv ofta kritiserat polisen för passivitet. Men här när man agerar för att få stopp på tjuvarna så blir man plötsligt boven i dramat. Det är också tragiskt. Men tittar man på det som de tär känt kommer det bli en oproportionerlig handling som hag bedömer det.

Biljakten vid Hjulstabron

Poliser inspekterar Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".