Sörmland

Beslut om upphandling av gynekologi

I går beslutade Landstingsstyrelsen att utöka upphandlingen av privat gynekologi och mödrahälsovård i Sörmland. I dag klarar landstinget och de privata vårdgivarna inte av vårdgarantin inom gynekologi.

Trycket på kvinnoklinikerna i Sörmland är stort och med beslutet att göra en länsövergripande upphandling och utöka den med 4,5 miljoner hoppas landstinget att vården ska bli mer likvärdig för kvinnor i hela länet.

En del av ökningen gäller privat mödrahälsovård i Eskilstuna om 2,5 miljon

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna hade hellre sett att lagen om valfrihetssystem, Lov, skulle användas och föreslog att skicka tillbaka ärendet för vidare utredning.

Enligt dem skulle Lov öppna för fler vårdgivare och ge kvinnorna i Sörmland större möjlighet att själva välja var de vill vända sig. Men de fick inte med sig resten av landstingsstyrelsen som anser att de med det här beslutet bättre kan styra vad de får för pengarna.

Oppositionen ville också utreda möjligheten för kvinnor att söka vård i intilliggande landsting.

Totalt kommer landstinget i år handla upp privat gynekologi och mödrahälsovård för 14 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".