1 av 2
Andelen rökare har minskat rejält i Sörmland. 1990 rökte ungefär 30 procent av den sörmländska befolkningen. I dag är rökarna inte ens hälften så många. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
2 av 2
Helena Lassoued. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio.
Sörmland

"Fler rökfria platser är positivt för folkhälsan"

Hälsosamordnare: De som inte röker ska inte utsättas för passiv rök
1:41 min

Folkhälsan kommer att påverkas positivt om det blir förbjudet att röka på flera offentliga platser. Det säger hälsomordnare Djamila Jortikka i dag. Några platser som föreslås bli rökfria är bland annat gågator, lekplatser och badplatser.

Folkhälsoinstitutet har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga de hälsorisker som ickerökare och särskilt barn riskerar att utsättas för på alllmänna platser.

Det här någonting som Eskilstunabon Helena Lassoued är mycket posisitiv till.

– Jag tycker att det är jättebra för jag är jättemot rökning. Alltså det kommer ju i luften så är jag nära så får ju jag röken på mig och får i mig det. Det mår jag dåligt av, jag är jättekänslig för rök.

Andelen rökare har minskat rejält i Sörmland. 1990 rökte ungefär 30 procent av den sörmländska befolkningen. I dag är rökarna inte ens hälften så många.

2005 infördes förbud mot rökning på krogen och under mitten och slutet av 00-talet minskade andelen rökare med mer än 20 procent.

Andelen rökare i Sörmland har nu varit den samma i flera år. 14 procent av männen och 13 procent av kvinnorna röker i Sörmland.

Djamila Jortikka, hälsomordnare på Lanstinget Sörmland är övertygad om att ett utvidgat rökförbud kommer att påverka folkhälsan i Sörmland.

– Ja det är ju flera andra länder som har. Till exempel Finland har ju satsat på ett rökfritt Finland 2040 och där är det just att börja med att man till exempel inte får röka i närheten av små barn som själva inte väljer var de klommer att vistas.

Jortikka ser två sidor av det hela.

– Dels har vi redan många rökare som känner sig diskriminerade och åsidosatta på grund av sin rökning. Men det här handlar ju inte om det utan det handlar om att de som inte röker inte ska utsättas för passiv rök och skador som de själva inte har valt. Det kommer ju att påverka folkhälsan på sikt på så sätt att rökningen minskar, framför allt för de som inte har valt det själva då, säger Djamila Jortikka.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".