Kevin Fast läser på gymnasiet i Flen men söker lägenhet i Gnesta. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.
Sörmland

Svårt för unga att få tag på egen lya

"Jag har sökt alla ettor i Gnesta"
1:53 min

Det är svårt för de ungdomar som vill flytta hemifrån att hitta en egen lägenhet. Av Sörmlands nio kommunala bostadsbolag är det bara tre som erbjuder ungdomar någon form av förtur.

– Jag vill gärna flytta hemifrån och jag söker lägenhet hela tiden, säger 18-årige Kevin Fast från Gnesta.

Långa kötider och få längeheter gör att det är svårt att få tag på en egen lya. Kevin Fast läser sista året på gymnasiet i Flen men söker lägenhet i Gnesta.

– Jag känner att jag vill bo kvar där några år till innan jag söker mig mot Stockholm.

Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag har sökt alla ettor i Gnesta sedan jag fyllde 18 år i somras men jag har inte fått något svar alls.

Tre av de kommunala fastighetsbolagen i länet erbjuder så kallade ungdomslägenheter för att underlätta för ungdomar som vill flytta hemifrån. Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. I Eskilstuna har kommunfastigheter avsatt ett antal treor och fyror för ungdomar där de erbjuds upp till 2 000 kronor i rabatt. Men - trycket är högt och just nu finns inga lägenheter tillgängliga.

I Flen, Vingåker, Strängnäs, Oxelösund, Trosa och Gnesta erbjuder inte de kommunala bolagen någon förtur för ungdomar. Enligt Hans Persson VD på Gnestahem är en anledning att det skulle bli orättvist.

– Vi är ju ganska små med 800 lägenheter där allt är uthyrt idag. Skulle vi göra att bara en kategori får bo i den här lägenheten - det skulle gå - men det skulle inte vara rättvist.

Om man tittar kommunerna som har ungdomslägenheter så finns det i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping, med relativt stora bolag. Är det det som krävs för att kunna erbjuda ungdomarna förtur?

– Jag tror det, det är lite lättare om man har större utbud.

För gymnasieeleven Kevin då som har sökt alla ettor i Gnesta sen han fyllde 18. Vad har du för råd till honom?

– Det är bara att stå i kö och fortsätta söka. För eller senare så kommer det, säger Hans Persson VD på Gnestahem.

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".