Risken finns att man i högre utsträckning kommer att ta bort hela bröstet vid bröstcancer i stället för en del av det, säger verksamhetschef Pehr Lind. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Cancerpatienter får vänta på strålning

"Det är tunga investeringar som måste göras"
1:51 min

Det kan bli lång väntan för att få cancerbehandling de kommande åren. I värsta fall kan vissa bli utan om inte politikerna i landstinget beslutar att köpa in ytterligare strålningsapparatur. Thomas af Bjur (FP) säger att det kan finnas möjlighet att behandlas i andra län och i vissa fall utomlands om det krävs.

Pehr Lind är verksamhetschef för cancervården i Sörmland. Han berättar att läget just nu är bra för cancervården, men tiderna förändras.

– Om det uppstår en bristsituation innebär det att vissa personer inte kommer att erbjudas symptomlindrande strålbehandling eller behandling som ges som en tilläggsbehandling för att undvika risken för återfall, säger Pehr Lind.

Snart ska en av länets två strålbehandlingsapparater, linjäraccelerator, bytas ut och det kommer att skapa längre väntetider i flera månader. Inom några år finns risken för permanenta köer samt att mycket av den strålbehandling som finns i dag kommer upphöra.

Ovanstående kan inträffa om inte landstingets politiker beslutar om att köpa in ytterligare en strålbehandlingsaparat.

Blickar man fram emot 2030 är prognosen ännu mer kritisk om inget görs.

– Antalet personer som lever med cancer år 2030 kommer att vara dubbelt så många som 2007. Så det är tunga investeringar som måste göras långsiktigt, säger Pehr Lind.

Strålbehandling är tillsammans med cellgifter den vanligaste formen av cancerbehandling. Främst i samband med, tarm-, lung-, prostata- och bröstcancer.

Att Sörmland står inför ett val om att köpa in minst ytterligare en strålbehandlingsapparat är något de delar med flera andra landsting. En ny apparat kostar 20 miljoner kronor.

– En annan risk är att man i högre utsträckning till exempel skulle ta bort hela bröstet vid bröstcancer i stället för en del av det, säger Pehr Lind.

Landstingsstyrelsens ordförande, Åsa Kullberg, säger att det är för tidigt för att ge en kommentar då de inte fått all fakta ännu för att kunna ta ett beslut.

Thomas af Bjur (FP) säger att det kan finnas möjlighet att behandlas i andra län och i vissa fall utomlands om det krävs, men att landstinget ännu inte har tagit ställning till investeringen i en ny strålbehandlingsapparat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".