Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Eskilstuna

Oro för nedläggningshot mot Centrum för finska språket

"Är inte acceptabelt"
1:26 min

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) och gruppledaren för moderaterna i Eskilstuna, Jari Puustinen är oroade över att Centrum för finska spåket och kulturen vid Mälardalens högskola hotas av nedläggning.

Högskolan har stoppat planerade kurser till hösten och har börjat utreda en avveckling av hela verksamheten.

Centret har ordnat kurser i finska i tio år. Särskilt nybörjarkurserna på distans har varit efterfrågade men nu har högskolan stoppat planerade kurser till hösten och börjat utreda en avveckling av hela verksamheten. Det gör Jari Puustinen, gruppledaren för moderaterna i Eskilstuna, orolig och kritisk.

– Finskan är en del av historien i Eskilstuna. Vi behöver utbildad personal som kan finska i kommunen. Att lägga ned Centrum för finska av ekonomiska skäl är inte acceptabelt, säger Jari Puustinen (M).

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) säger att hotet om nedläggning gör honom bekymrad, bland annat eftersom Eskilstuna kommun är ett finsk förvaltningsområde.

– Men vi måste komma ihåg den bakomliggande orsaken. Vi har en regeringspolitik med söd av Sverigedemokraterna som innebär att högskolorna får mindre resurser och då händer det här. Vi måste sätta oss ned tillsammans med högskolan för att reda ut vad vi kan göra åt situationen, säger Jimmy Jansson (S).

Merja Laitinen, Sisuradio
merja.laitinen@sverigesradio.se

Hannu Laitinen, SVT
hannu.laitinen@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".