Här bland buskar och sly planerar Lundbergs över 1000 nya bostäder. Foto: Michael Berwick/Sveriegs Radio.
Eskilstuna

Bostäder planeras på gammal industritomt

1:27 min

Fastighetsbolaget Lundbergs vill bygga över 1000 nya lägenheter på Volvos gamla förorenade industritomt på norr i Eskilstuna, men enligt kommunen måste Lundbergs själva stå för huvuddelen av saneringen.

– Visst känns det kanske tråkigt att vi ska behöva städa upp efter någon annan men vi jobbar efter det regelverk som finns, säger Marcus Vallin som är projektledare på Lundbergs.

Området har legat öde i många år och marken är förorenad efter många års industriverksamhet. Eskilstuna Kommun och Volvo har i nästan tio år tvistat om vem som har ansvaret för den förorenade marken, som innehåller spår av bland annat tungmetaller.

Eskilstuna kommun har sett Volvo som ansvariga för föroreningarna och processat frågan mot dem. Ansvarsfrågan var uppe i Miljödomstolen, men rätten friade då Volvo.

Enligt kommunens miljöinspektör Maria Winge är det inte längre någon pågående tvist mellan kommunen och företaget. I stället menar hon att det är exploatören som kommer att få stå för huvuddelen av saneringen men Lundbergs säger att den frågan inte är löst än.

– För att kunna bygga måste det saneras och vi är ju fastighetesägare. Den frågan ligger fortfarande öppen. Steg ett var att undersöka området men steg två som handlar om saneringen är inte avgjord än, säger Marcus Vallin på Lundbergs.

Enligt ett så kallat gestalningsprogram som arkitekter arbetat fram planeras det förutom för bostäder också för dagligvaruhandel, butiker och förskola.

Lundbergs planerar att bygga mellan 50 och 100 lägenheter per år, totalt över 1000 lägenheter under 10-15 års tid.

Kommunen har tidigare haft planer på att bygga den nya idrottsarenan på området, som var ett av flera alternativ.

Volvo hade verksamet på tomten fram tills för över 40 år sedan.

P4 Sörmland om bostadsmarkanden

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Andreas Ericson

Andreas Ericson. Foto: Ulla-Carin Ekblom.

andreas.ericson@sverigesradio.se

016-16 16 32

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista