Olle Ljunggren, skuldrådgivare i Strängnäs kommun, tror att de som närmar sig pension i dag lever mer i nuet. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Sörmland

Allt fler äldre i Sörmland är skuldsatta

"Förr hade man mera tanken att man skulle spara"
1:12 min

På två har andelen personer över 70 år som fått en eller flera betalningsanmärkningar ökat med 17 procent i Sörmland.

Förra året fick 244 personer över 70 år i Sörmland en flera eller flera betalningsanmärkningar för att de inte kunde betala sina skulder i tid. Det visar statistik från kronofogden.

Olle Ljunggren är budget- och skuldrådgivare i Strängnäs kommun och han märker av att fler äldre människor är skuldsatta.

– Rent generellt så har det ökat väldigt mycket. För några år sedan hade jag nästan inga pensionärer alls som sökte skuldsanering eller var så här riktig överskuldsatta. Det är någonting som har kommit under de senaste två, tre åren, säger Olle Ljunggren.

Vad beror det här på?

– Pensionerna har ju inte följt med i den ökning, den löneutveckling som man har haft på arbetsmarknaden. Pensionerna har inte ökat i samma takt. Så det medför att när man blir pensionär så får man räkna med att man kanske får en halv lön.

Olle Ljunggren tror också att det det kan handla om ett generationsskifte.

– De tidigare pensionärerna hade en liten annorlunda syn. Där hade man mera tanken att man skulle spara så man hade till sin pension och man skulle ha betalt sin fastighet. De som i dag börjar närma sig pensionsåldern har en lite annan uppfattning. Man vill leva mer i nuet, säger Olle Ljunggren.

Enligt Olle Ljunggren handlar det ofta om skulder som pensionären samlat på sig långt tidigare livet till exempel genom dåliga fastighetsaffärer under 90-talet.

71-åriga Sine McDonald från Torshälla är förvånad över utvecklingen.

– Jag är väldigt försiktigt om frågan om ekonomi så jag tycker att det är förvånansvärt att så pass många hamnar hos kronofogden i den åldersgruppen. Det är klart att när man slutar jobba då har man inte samma inkomst längre och då kanske man har andra förutsättningar också i livet, säger Sine McDonald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".