Ungdomar som sommarjobbar får bidra till familjens försörjning i hälften av kommunerna om de sommarjobbar och har föräldrar som har försörjningsstöd. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sörmland

Sommarjobbspengar ryker i hälften av kommunerna

"Det är rimligt"
1:29 min

I nästan hälften av Sörmlands kommuner, Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Flen, får ungdomar med föräldrar som får försörjningsstöd och sommarjobbar behålla alla sommarjobbspengar. Men inte i de andra.

I fem kommuner finns det regleringar hos socialtjänsten.

– Vi har valt i Katrineholm sedan ett antal år tillbaka att koppla ihop våran riktlinje med de tre veckor som kommunen lovar sommarjobb för ungdomar och då har vi tyckt det har varit rimligt att eftersom den tiden är tre veckor så räknas tre veckor bort från eventuella sommarjobb för alla ungdomar, säger Pat Werner (S), socialnämndens ordförande i Katrineholm.

I Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Flen får ungdomar med föräldrar som får försörjningsstöd och sommarjobbar behålla alla sommarjobbspengar.

I de övriga kommunerna varierar beloppet som ungdomarna i den här situationen får behålla.

I Oxelösunds  får ungdomar tjäna nästan 45 000 kronor per år utan att föräldrarnas försörjningsstöd minskar.

I Gnesta får en ungdom som arbetar mer än månad under sommaren själv stå för mat och andra egna kostnader  under den övriga sommarjobbsperioden.

Katrineholm är den enda kommun där den unge under sommaren kan bli skyldig att försörja sina egna föräldrar. Det sker efter tre veckors sommarjobb.

– Vi tycker det är rimligt att avräkna den tiden, för övrigt så är ju systemet på det här viset att inkomster totalt sätt i familjen ska tas hänsyn till när det gäller när det gäller fastställande av nivå på försörjningsstöd, säger Pat Werner (S) socialnämndens ordförande i Katrineholm.

Så mycket får skolungdomar med föräldrar som har försörjningsstöd behålla av sina sommarjobbspengar:

I Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Flen får den unge behålla alla sommarjobbspengar

I Oxelösund får den unge behålla 44 500 kronor.

I Gnesta får en ungdom som arbetar mer än månad under sommaren själv stå för mat och andra egna kostnader under den övriga sommarjobbsperioden.

I Strängnäs får ungdomar som tjänar mer än fyra tusen kronor per månad själv stå för mat och andra egna kostnader under den övriga sommarjobbsperioden.

I Katrineholm får den unge behålla lönen från tre veckors arbete, arbetar den unge mer än tre veckor går resten av pengarna till familjen.

Vingåker kommer att förändra sina riktlinjer men har tidigare låtit den unge behålla de inkomster den tjänat under tre veckors arbete, pengarna från vecka fyra och framåt har räknats med i familjens inkomster.

Fråga

Mer om sommarjobb och lön

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".