Den 19 mars skulle närmare 20 byggjobbare ut i strejk på Peabs bygge i Nyköpings hamn, om parterna inte enats. Nu skjuts konflikten upp. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Det blir ingen byggstrejk

Statliga Medlingsinstitutet har beslutat att skjuta på den varslade storstrejken i byggsektorn, erfar TT. Strejken skulle ha brutit ut tisdag morgon men medlarna tar nu till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar. En strejk skulle ha berört två arbetsplatser i Nyköping.

Enligt vad TT erfar motiverar Medlingsinstitutet tvångsåtgärden med att medlarna behöver mer tid för att kunna lösa konflikten.

Medlingsinstitutet har i sin vapenarsenal möjlighet att tvinga varslande part att skjuta på stridsåtgärden i högst 14 dagar. Men det är väldigt ovanligt att myndigheten använder den åtgärden.

Tisdagens strejk skulle inneburit att 2 800 av Byggnads medlemmar skulle ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Byggarbetsgivarna hävdar dock att uppemot 6 000 berörs indirekt och att den skulle ha kostat företagen 200 miljoner kronor per dag.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".