Sörmland

Patienter ligger kvar på sjukhus i onödan

Problemen fortsätter med att färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhusen, men som kommunerna inte kan ta hand om. Kommunerna har fortfarande miljonkostnader till landstinget.

Kommunerna i Sörmland betalade sju miljoner kronor till landstinget fram till oktober förra året vilket är en kraftig ökning jämfört med hela 2010 då de betalade närmare fyra miljoner.

Däremot är det en minskning jämfört med 2011 och det är också en minskning sedan tidigare under 2000-talet då kommunernas kostnaderna ett år var uppe i 18 miljoner, enligt landstinget.

Sex kommuner betalade förra året mer än de gjorde till landstinget året före.

Nyköpings kommun hade ungefär lika stora kostnader som den större kommunen Eskilstuna, närmare 2,5 miljoner och i Nyköping ökade kostnaden mellan 2011 och 2012.

I Eskilstuna minskade samtidigt kostnaden från drygt fem miljoner kronor till knappt 2,5 miljoner kronor.

Nyköpings kommun hade en kostnad 2012 (fram till 22 oktober) för 585 vårddygn, vilket var något fler vårddygn än vad Eskilstuna betalade för.

Vingåker, Oxelösund och Gnesta hade inga kostnader för medicinskt färdigbehandlade patienter 2010, men har haft det på senare år. Exempelvis hade Oxelösund en kostnad fram till 22 oktober, som statistiken gäller, 772 000 kronor.

Enligt lag får färdigbehandlade patienter som ska vårdas av kommunerna ligga kvar på sjukhus i fem dygn.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) diskuterar nu hur vårdplaneringen vid utskrivning från sjukhusen ska bli snabbare.

Läs mer om landstingets redovisning här intill (tkr)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".