Strängnäs kommun ser över sina regler för sommarjobbande ungdomar och försörjningsstöd. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Strängnäs

Kommuner ser över regler för sommarjobbspengar

Strängnäs och Katrineholms kommuner ska se över sina riktlinjer för hur mycket skolungdomar med föräldrar som får försörjningsstöd får behålla av sina sommarjobbspengar.

Kommunerna ser över riktlinjerna efter P4 Sörmlands granskning.

P4 Sörmland har rapporterat i veckan om att flera kommuner i Sörmland, bland annat Strängnäs, kan bryta mot socialtjänstlagen. Enligt Socialstyrelsen ska ungdomar få behålla 22 250 kronor innan kommunen minskar försörjningsstödet för familjen.

I Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Flen får sommarjobbande ungdomar med föräldrar som får försörjningsstöd behålla alla sommarjobbspengar och föräldrarnas försörjningsstöd minskar inte.

Men så är det inte de andra kommunerna. I dem varierar det hur mycket ungdomarna får behålla. En del kommuner räknar alltså med att barnen ska bidra till familjens försörjning.

I flera kommuner finns det ingen möjlighet för ungdomar med föräldrar som får försörjningsstöd att behålla 22 250 kronor netto av sommarjobbspengarna, trots att det står så i första paragrafen i socialtjänstlagens fjärde kaptiel.

Ibland annat Strängnäs får ungdomar som sommarjobbar behålla 4000 kronor netto av sin lön. Efter det räknas ungdomarna som eget hushåll och får börja stå för sina egna kostnader.

– Självklart så vill vi ju inte göra fel och ut ifrån den diskussion som har varit nu så låter vi våra jurister titta på det här och dom ska återkomma med ett besked till oss och så får vi då utifrån det föra en diskussion med våra politiker också, säger Inger Grindelid, socialchef i Strängnäs.

När tror du att ni vet om era riktlinjer kommer att ändras?

– Ja, det tänker jag att det kommer att vara inom kort. Självklart så vill vi inte bryta mot lagen, säger Inger Grindelid.

Men vad tänker du är otydligheten i det hela för det är ju ganska tydligt här i socialtjänstlagen?

– Strängnäs är ju inte den enda kommunen som har hanterat det här på det här sättet och då är det antagligen så att om det är så här strikt som ni har fått uppgifter om då så är det väl något som behöver tydliggöras för flera i sådana fall, säger Inger Grindelid.

Socialnämndens ordförande i Katrineholm, Pat Werner (S) säger att riklinjerna för feriearbetande ungdomars inkomst kommer att förtydligas.

Det innebär att de ungdomar som sommarjobbar i år kommer att kunna tjäna 22 500 kronor utan att det påverkar familjen försörjningsstöd.

Fråga

Mer om sommarjobb och lön

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".