Kostnaderna för hyrläkare i Sörmland ökar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Ökade kostnader för hyrläkare

Jörgen Striem: Det kommer inte att minska
1:44 min

Landstingets kostnader för hyrläkare fortsätter att öka. Förra året hyrdes läkare in för 113 miljoner, jämfört med 93 miljoner året före. Enligt landstingets hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem kan det ge problem med kontinuiteten.

– Det största problemet är nog att man inte får träffa samma läkare lika ofta som man skulle önska, men när det gäller den medicinska kvalitén så är den i allmänhet lika god om det är en hyrläkare.

Hyrläkarna finns inom de specialistområden där det är brist på läkare, exempelvis allmänspecialister, radiologer och inom psykiatrin.

Inhyrda läkare, men också sjuksköterskor, behövs både på sjukhusen och inom primärvården, på vårdcentralerna.

2010 hyrde landstinget in läkare för 87 miljoner, året därpå för 93 miljoner och förra året alltså 113  miljoner.

Allra mest pengar läggs på att hyra in läkare, endast sju miljoner gick förra året till att hyra in sjuksköterskor. Totalt hyrdes personal in för 120 miljoner förra året.

Att summan ökar kan inte förklaras med löneökningar utan också den utnyttjade tiden har ökat

Men enligt landstingets hälso- och sjukvårdschef, Jörgen Striem, är inte kostnaderna för hyrläkare ett problem för landstingets ekonomi.

– Merkostnaderna är inte de samma för vi skulle ju haft kostnader om vi haft egen personal. Det bästa är att ha egen personal eftersom det ger kontinuitet i mötet med patienterna och i samarbetet med andra medarbetare. Merkostnaderna är inte de 120 miljonerna.

Att landstinget kostnader för inhyrda läkare ökar är inget nytt och Jörgen Striem tror inte det kommer att vända i år. 

– Det kommer inte att minska. Vi kommer att ha ett behov av hyrläkare under överskådlig tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".