ISHOCKEY

Lenny nöjd med säsongen i Karlskoga

Lenny Eriksson om säsongen i BIK Karlskoga
9:17 min

Säsongen 2004/05 var en minnesvärd och närmast sagolik säsong för Nyköpings Hockey. Då stod Lenny Eriksson i båset som huvudtränare, och tog laget ända till kvalserien till Elitserien. Så nära har klubben aldrig varit hockey-Sveriges finrum. Den här säsongen har han skördat framgångar hos allsvenska BIK Karlskoga.

Gävlebördige Lenny är en mycket erfaren ishockeytränare. BIK Karlskoga (tidigare Bofors IK) är en väletablerad allsvensk klubb och hans totalt 12:e tränaruppdrag genom alla år.

Det blev tre säsonger i Nyköpings Hockey. Den som stack ut allra mest av dessa var förstås 2004/05, då det även var NHL-lockout – och då Lenny och det manskap han hade till sitt förfogande verkligen satte Nyköping på hockeykartan. Laget tog sig ända till kvalserien och väl där lyckades laget ta poäng av samtliga lag, med segern på bortaplan mot Brynäs som den allra största fjädern i hatten. Den kanadensiske NHL-forwarden Trent Hunter anslöt till klubben och blev snabbt en stor profil och publikfavorit.

– Jag hade ju tre underbara år i Nyköping med en kvalserie till elitserien som stor höjdpunkt. Det svider lite hjärtat att det nu bara spelas division 1-hockey i den fina hallen, säger Lenny som mot slutet av intervjun med P4 Sörmland passar på att skicka iväg en varm hälsning till den så omtyckte lagledaren Anders "Gresse" Grentzelius, som fanns i klubben redan på Lennys tid.

Efter åren i Nyköping blev det sejourer på såväl svensk som icke-svensk mark. Innan han tog sig an BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan till den här säsongen provade han exempelvis på den österrikiska andraligan, i form av Dornbirner EC under ett år.

Säsongen i BIK Karlskoga tog slut i play off-serien till kvalserien, där värmlänningarna gjorde upp med klassiska Djurgården, hårdsatsande Örebro och uppstickarlaget Oskarshamn. Detta med sex spelomgångar på blott nio dagar. BIK hade avgörandet i egna händer inför den sista omgången där, men en snöplig hemmaförlust mot redan avsågade Oskarshamn, med Fredrik Söderström (också han gammal NH-tränare) vid tränarrodret förstörde den chansen. Detta på grund av att rivalen Örebro parallellt vann sin match och gick om.

– En härlig miljö och en härlig klubb att jobba i. De överraskade ju hockey-Sverige ifjol då de gick till kvalserien och förlorade till den här säsongen flera av de tongivande spelarna, så det var en stor utmaning, menar Lenny.

I pratstunden med P4 Sörmland ger Lenny sin syn på en ändå lyckad och rolig säsong för hans och BIK Karlskogas del. Lite för honom skön och minnesvärd nostalgi blir de också när Nyköpings Hockey kommer på tal.
Han har kontrakt med BIK Karlskoga även över nästa allsvenska säsong.

FAKTA: LENNY ERIKSSON
Född:
Den 26:e april 1954.
Tidigare klubbar som tränare:
Storhamar (Norge, 1987-91), Lillehammer (Norge, 91-93), Tierps HK (93-95), Östervåla IF (95-97), IFK Arboga (97-00), Nybro IF (00-03, 07-09), Tingsryds AIF (03-04), Nyköpings Hockey (04-07), IK Oskarshamn (09-10), Sparta Sarpsborg (Norge, 10-11), Dornbirner EC (Österrike, 11-12).
Klubbar som spelare: Brynäs IF (1973-76), Örebro IK (76-84), Storhamar (84-89).
Kuriosa: Har två hockeyspelande söner. Äldste sonen Daniel har isländskt pass och har bland annat representerat Islands landslag. Han har även provat vingarna i Nordic Vikings, en numera icke-existerande klubb som var stationerad i kinesiska huvudstaden Beijing och som spelade i en asiatisk hockeyliga. Den två år yngre Patrick har ett förflutet i Nyköpings Hockeys J20-lag och har de senaste åren spelat med Gripen Hockey i division 4, också det ett Nyköpingslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".