Foto: Ulf Berglund/Scanpix.
eskilstuna

Vårförbundet kritiserar arbetsvillkor på larmcentralen

Skyddsombudet: Man blir skickad med kort varsel
1:14 min

Vårdförbundet kräver att arbetsgivaren ska förbättra arbetsmiljön för de anställda på larmcentralen Medhelp i Eskilstuna.

De vill slippa arbeta i Västerås eftersom arbetspassen i Västerås enligt facket innebär en ökad risk för olycksfall och ohälsa.

– Det som är jobbigt är att man med ganska kort varsel bli skickad till Västerås. Det har även hänt, det har inte drabbat mig, men mina kollegor har drabbats av att de kommer till arbetsplatsen i Eskilstuna och när de väl är där får de reda på att du ska åka till Västerås. Så det blir ett stress påslag för oss som jobbar att man inte från dag till vet vart man ska sitta, säger Fredrik Skoog, skyddsombud på sjukvårdens larmcentral i Eskilstuna

Vårdförbundet har vid upprepade tillfällen försökt inleda en dialog om en lösning. Men arbetsgivarorganisationen har sagt att det inte behöver föra en dialog eftersom pendlandet bara kommer att ske under en begränsad period och vid enstaka tillfällen. Drygt en gång har de anställda fått pendla till Västerås och pendlandet har pågått sen strax innan jul.

– Vi tar till oss kritiken och ser mycket allvarligt på att vi blivit kritiserade, säger Charlotte Björkman, verksamhetschef på Medhelp.

Så vad gör ni åt det här då?

– Vi har ju pågående rekrytering för att få in nya medarbetare så att bemanningen blir att man inte behöver åka från Eskilstuna till Västerås och det jobbar vi hårt på, säger Charlotte Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".