Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Allvarliga brister vid familjehemsplacering

Publicerat onsdag 20 mars 2013 kl 13.05

Det fanns flera allvarliga brister när en 14-årig flicka placerades i ett familjehem. Det visar en internutredning som har gjorts. Pappan i hemmet var rektor på en skola i Sörmland och våldtog flickan när hon bodde hos familjen.

Det var sommaren 2011 som flickan placerades i familjehem hos den sörmländska rektorns familj.

Familjen var redan sedan ett par månader tillbaka kontaktfamilj för flickan och när situationen för henne blev akut blev hon familjehemsplacerad i rektorns familj.

Det var flickans eget önskemål och föräldrarna lämnade sitt samtycke, men någon familjehemsutredning gjordes inte och inget formellt beslut fattades.

Samtidigt visar rapporten att det funnits oro bland socialförvaltningens personal för om familjehemmet hade kompetens att ta hand om flickan.

Rapporten visar också på att dokumentationen varit bristfällig likaså kontakten med familjehemmet under placeringen.

När anklagelserna om våldtäkt blev kända upprättades en polisanmälan direkt. Flickan fick krisstöd av Barnahuset där hon också förhördes samma dag. En förklaring till att familjehemmet inte utreddes kan enligt rapporten vara att familjen utretts som kontaktfamilj i ett tidigare ärende.

Kommunens socialchef säger till P4 Sörmland att man kan konstatera att kommunen har ett system som fungerar när det gäller att ingripa.

Däremot måste de hålla på rutinerna när det gäller dokumentation, och på att hålla kontakt och följa upp familjehemsplaceringen. Förklaringen till att ingen familjehemmet inte utredes är att familjen var känd av socialförvaltningen sedan tidigare och att det gick så fort.

Det var också flickans eget och familjens önskemål att hon skulle placeras där.  

I höstas dömdes rektorn till fängelse i tre år av tingsrätten. Hovrätten förlängde senare strafftiden till tre och ett halvt års fängelse. Orsaken är att hovrätten anser att rektorn gjort sig skyldig till fler sexuella övergrepp än tingsrätten dömde honom för.

Tingsrätten såg det som försvårande för 14-åringen att hon hade pressat rektorn på pengar och hotat att anmäla honom. Hovätten ansåg däremot att det talade emot rektorns trovärdighet att han hade betalat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".